1 Ден
Појадок: Крушки со јогурт
Исецкајте една зрела круша и измешајте ја со три лажици овени снегулки, една лажица пченични житарки, 150 g јогурт од немасно млеко и една лажица мед.
Ручек: Тестенини со печурки
Еден кромид и 10 g исецкани шампињони на парчиња свеж босилек. Во друг сад измешајте масло од сусам, лажица соја сос, лажица мелени ореви и додајте ја смесата од првиот сад. Зачинете и додадете ги сварените тестенини.
Вечера: Ориз
Издинстајте свежо исецкан лук и 40 g ориз на малку масло. Додајте 2 dl супа од зеленчук и оставете 15 минути да вари. Додајте еден поголем исецкан кромод, 100 g домати и оставете да се динста 10 минути. Зачинете и насолете.
2 Ден
Појадок:Кифла
Една кифличка намачкајте ја со две лажици нискокалоричен маргарин. Над тоа ставете парче сирење и 100 g кисели краставички.
Ручек: Чорба од домати
250 g сварете домат, кој претходно е исецкан и му е отстарнета лушпата, еден кромид и еден лук исецкајте и пропжете го на малку масло. Додајте го доматот и издинстајте го. Ставете една лажица интегрално брашно и ставете половина литар супа од зеленчук и оставете 10 минути да врие. Зачинете со сол, зачини и црн пипер, додадете две лажици исецкан босилек и една лажица на коцки исецкан и пропржен леб.
Вечера: Леб со зачини
Едно парче интегрален леб намачкајте ја со младо сирење, и додајте билни зачини. Изрендајте два моркова, ставете сол, зачини и една лажица свежо исцеден лимонов сок и една лажица масло. Ставете една лажица печен исчистен сончолед и јадете ги заедно со лебот.
3 Ден
Појадок: Мусли
Една јаболка, една банана и малку ананас помешајте со една лажица суво грозје, овесни снегулки, пченкарни снегулки и малку млеко.
Ручек: Пилешко со ориз
40 g интегрален ориз сварете го во слоена вода. Исецкајте во должина 150 g пилешки прсти, додајте две лажички бело вино, соја сос и оставете да отстои 15 минути. Додајте едне цел лук и еден исецкан кромид. Прелијте со пет лажици маринираната смеса супа од зеленчук. На крајот зачинете и служете го со оризот.
Вечера: Салата од домати
250 g домати измешајте ги со малку исецкан лук и прелијте го со две лажици супа од зеленчук, една лажица јаболков оцет и лажицамасло.

4 Ден
Појадок: Леб со шунка
Едно парче интегрален леб тенко премачкајте ја со путер и ставете тенко исечено парче шунка.
Ручек: Зеленчук
На малку масло пропрете 150 g исецкани на коцки компир. Малку тиквици и пиперка исецкајте и додајте ги во компирот. Зачинете со сол, зачини и црн пипер. Пржете само 15 минути. Додајте 100 ml супа од зеленчук и еден ловоров лист, и изрендајте 30 g овчо сирење.
Вечера: Маринирана тиквица
250 g тиквици исецкајте ги на парченца и ставете ги да се запечат на маслиново масло околу 4 минути и извдете ги од садот. Измешајте го со две лажици оцет, еден лук, една лажица исецкан босилек и лажица маслиново масло. Зачинете со сол и зачин. Тиквиците прелијте ги со маринада, додајте две тенко исецкани парчиња шунка и интегрален леб.
5 Ден
Појадок: Пченични снегулки со мед
Измешајте чаша јогурт, две лажици мед и четири лажици пченични снегулки.
Ручек: Јунешка шницла
Јаболка и крушка исецкајте ги на коцки, прелијте ги со лажица лимонов сок и додајте две-три сушени смокви. 100 g јунешко месо посолете го, зачинете го и запечете го од двете страни. Сервирајте го со овошјето и како додаток служете инетегрален леб.
Вечера: Динстан ослич
Послоете 200 g филета ослич, и пиперка исецкајте ја на коцки и додајте еден лук. Сето тоа ставете го во тава со путер и печете го 3 минути. Насолете, зачинете додајте две лажици лимонов сок. Сервирајте нa листови зелена салата и како додаток сервирајте инегрален леб.
За да ви успее оваа диета подолго време, ќе треба да го промените своето мени:
-Зачинете го јадењето со свежи зачини од билки, кои содржат многу минерали неопходни за вашиот организам, најважно е зачините да не ги готвите така ги губат витамините;
-Јагленохидратите се пријатели на вашиот организам, не само да ја одржуваат вашата добра форма, туку заслужни се и за вашето добро расположение затоа што го потикнуваат хормонот за среќа серотин. Покрај тоа, го задржуваат шеќерот во крвта и не дозволуваат енергија да се намали. Добри снабдувачи на енергија покрај тестенините и компирот, се и интегралниот леб, оризот и житните култури, но само кога се спремаат здраво. Идеалниот додаток е доматот, зеленчукот, рибата, говетското и пилешкото месо.
-Мрсната храна и слатката, како и белото печиво, не треба да се јадат заедно, затоа што тогаш енергијата не се искористува целосно и се таложи во вид на масни наслаги.
-Пред секоја главното јадење пијте една чаша сок од лимон или јаболков оцет, така организмот подобро ги прифаќа белковините и создава колаген.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.


