Веруваме дека досега веќе сте слушнале за таа магична храна со „негативни калории“ и сосема оправдано сте се запрашале како е можно нешто да има негативни калории.
Називот „негативни калории“ е често погрешно сфатен – едноставно, секоја храна има одредена калориска вредност, колку и да е таа ниска. Она заради што негативните калории така се нарекуваат е фактот дека калориската вредност на таквата храна е толку мала што нашето тело ќе потроши повеќе енергија за да ја преработи, отколку што ќе ја внесе консумирајќи ја.
1. Целер
Број на калории: 3 по парче со средна големина
2. Домат
Број на калории: 22 по средно голем домат
3. Mорков
Број на калории: 2 на 10 грама
4. Брокула
Број на калории: 49 по цвет со средна големина
5. Грејпфрут
Број на калории: 104 по парче со средна големина
6. Ротквици
Број на калории: 1 по големо парче
7. Гуава
Број на калории: 45 по овошка со средна големина
8. Малина
Број на калории: 0,5 по парче
9. Праска
Број на калории: 38 по парче со средна големина
10. Шпароги
Број на калории: 10 по китка
11. Јаболко
Број на калории: 95 по парче со средна големина
12. Варена зелка
Број на калории: 17 на 250 грама
13. Мандарина
Број на калории: 37 по парче
14. Лубеница
Број на калории: 75 по осмина од средно голема лубеница
15. Варена боранија
Број на калории: 44 на 250 грама
16. Цвекло
Број на калории: 37 по средно големо парче
17. Феферонки
Број на калории: 18 по пиперче
18. Ананас
Број на калории: 28 по тркалце
19. Варен спанаќ
Број на калории: 7 на 250 грама
20. Диња
Број на калории: 45 на осминка диња
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.