| четврток, 6 декември 2018 |

Со малку инвестициjа, до сигурна заработка – одгледување мака

Ра­сте­ни­е­то ма­ка (бо­та­нич­ко­то име е Lepidium meyenii) не­ма убав изг­лед, но е мно­гу от­пор­но рас­те­ние од фа­ми­ли­ја­та Cruciferae, со цр­вен ко­рен сли­чен на ко­ре­нот на ‘рдо­ква. Ко­ре­нот од ма­ка од­лич­но се су­ши и скла­ди­ран мо­же да стои се­дум го­ди­ни

Од вре­ме­то на Ин­ки­те по­стои ле­ген­да  де­ка вој­ни­ци­те пред би­тки­те го кон­су­ми­ра­ле ова рас­те­ние за да им да­де го­ле­ма си­ла, но по из­во­ју­ва­ње­то на по­бе­да­та не сме­е­ле да ја кон­су­ми­ра­ат ма­ка­та по­ра­ди го­ле­мо­то вли­ја­ние на се­ксу­ал­ни­от на­гон. Та­ка, пред 5.000 го­ди­ни, ма­ка­та има­ла ре­пу­та­ци­ја де­ка ги зго­ле­му­ва си­ла­та, ли­би­до­то и де­ка е до­бра за зго­ле­му­ва­ње на плод­но­ста. Де­нес ма­ка­та е сѐ по­по­пу­лар­на по­ра­ди сво­и­те афро­ди­зи­јач­ки својс­тва и оп­што­то за­си­лу­ва­ње на ор­га­низ­мот. Ма­ка­та уште се на­ре­ку­ва и пер­у­ан­ски ко­рен. По­ра­ди зго­ле­ме­но­то ба­ра­ње за ова рас­те­ние, во Пе­ру се­ко­ја го­ди­на сѐ по­ве­ќе се зго­ле­му­ва­ат по­вр­ши­ни­те под ма­ка.

maka-3

Разм­но­жу­ва­ње­то е со се­ме, кое по се­ид­ба­та  про’рту­ва во рок од пет де­на. Ма­ка­та се раз­ли­ку­ва во од­нос на го­ле­ми­на­та и фор­ма­та на ко­ре­нот, па мо­же да би­де три­а­гол­на, пло­ска­та, тр­ка­лез­на, све­рич­на или пра­во­а­гол­на. Спо­ред бо­ја­та, ко­ре­нот мо­же да би­де зла­тен, цр­вен, ви­о­ле­тов, црн и зе­лен. Ра­сте до­бро са­мо на сту­де­на кли­ма и на поч­ви што се си­ро­маш­ни со со­ли. Но ка­ко и си­те дру­ги рас­те­ни­ја, па та­ка и ова рас­те­ние е прис­по­со­бе­но да рас­те  во ни­ски пре­де­ли и во топ­ли кра­е­ви. Мо­же да се одг­ле­ду­ва за­ед­но со ком­пи­рот. На рас­те­ни­е­то му е по­треб­но од осум до 10 ме­се­ци да по­стиг­не зре­лост за бе­ре­ње. Се упо­тре­бу­ва за ис­хра­на на чо­ве­кот (браш­но, сок, пр­же­ње, су­ше­ње) и на жи­вот­ни­те.

maka-2

Ма­ка­та прет­ста­ву­ва гла­вен из­вор на енер­ги­ја за­што е бо­га­та со бел­ко­ви­ни, влак­на, јаг­ле­хи­дра­ти, со­др­жи око­лу 10 про­цен­ти кал­ци­ум и зна­чи­тел­на ко­ли­чи­на маг­не­зи­ум и ка­ли­ум. Исто та­ка, со­др­жи и же­ле­зо, си­ли­ци­ум, јод, а од ви­та­ми­ни­те: ти­а­мин, ри­боф­ла­вин и аскор­бин­ска ки­се­ли­на. Се ја­де ка­ко пе­чен ко­рен или се су­ши, ме­ле и се под­го­тву­ва ка­ко ка­ша или прав што се до­да­ва во мле­ко.  Ин­ки­те ги поз­на­ва­ле својс­тва­та на овој ко­рен пред 10.000 го­ди­ни. Во све­тот ма­ка­та ста­ну­ва поз­на­та по 60-ти­те го­ди­ни на 20 век, по истра­жу­ва­ња­та на бо­та­ни­чар од Ли­ма, ка­де е и по­твр­де­на неј­зи­на­та ле­ко­ви­тост. За раз­ли­ка од хе­ми­ски­те пре­па­ра­ти, не­ма ни­ка­кви штет­ни нус­по­ја­ви, па мо­же да се ко­ри­сти се­кој ден и во по­го­ле­ми ко­ли­чи­ни.

maka-4

Ма­ка­та ги уб­ла­жу­ва симп­то­ми­те на ме­но­па­у­за и хор­мо­нал­ни­те на­ру­шу­ва­ња, мо­же да ле­ку­ва и сте­рил­ност кај ма­жи­те би­деј­ќи се зго­ле­му­ва про­из­водс­тво­то и актив­но­ста на спер­ма­то­зо­и­ди­те, ја зго­ле­му­ва по­ло­ва­та моќ – при­род­на „ви­ја­гра“, спре­чу­ва по­ја­ва на ра­хи­тис и осте­о­по­ро­за, ја зго­ле­му­ва енер­ги­ја­та и го за­си­лу­ва иму­но­ло­шки­от си­стем и по­ма­га во бор­ба про­тив син­дро­мот – хро­ни­чен за­мор.

Ма­ка­та не смее да се ко­ри­сти за вре­ме на бре­ме­ност и на до­е­ње. Лу­ѓе­то што има­ат бо­лест на жолч­ка­та и на цр­ни­от дроб, или ако има­ат ви­сок кр­вен при­ти­сок, тре­ба да се кон­сул­ти­ра­ат со сво­јот ле­кар пред ко­ри­сте­ње ма­ка. На па­за­рот мо­же да се нај­де во об­лик на прав, кап­су­ли или све­жа.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top