| четврток, 6 декември 2018 |

Долгорочна инвестиција, која се враќа во шестата година

Бадемите се ковчесто овошје, а во блиско сродство се со вишната, сливата, праската и со кајсијата. Стеблото бадем може да достигне висина и до 10 метри. Постојат два вида бадеми: сладок и горчлив. Плодовите на слаткиот бадем се јадат сурови, пржени, се додаваат на разни јадења или од нив се добива бадемов путер, масло или бадемово млеко. Бадемовото масло се користи и како додаток на јадењата, но и за изработка на сапуни, маски, помади и пилинг за сува кожа, како и во медицината за третман на разни видови дерматитис. Горчливиот бадем е отровен и не се јаде, но се преработува за добивање есенцијално бадемово масло

Бадемите даваат плод чет­вр­тата година, а ин­вес­ти­цијата се враќа шестата година. Искуството покажува дека во делот на трошоците многу поисплатливо е да се сади од семка отколку да се купуваат садници. Ако, сепак, се купуваат садници, треба да се внимава да не се со оштетен централен корен, а најдобро е ако коренот на садницата е во пластичен или картонски фишек. Тоа е особено важно затоа што садниците со оштетен централен корен се понежни од другите и бараат повеќе наводнување.

Инаку, бадемот не бара посебна нега како другите овошки. Насадот треба само редовно да се заорува и да се третира против монилијата и осицата, кои се главни опасности за него. Бадемот е многу чувствителен на рани пролетни мразеви и тоа многу се одразува на приносот. Обично, цветањето се одложува со рано пролетно наводнување.

zemjodelstvo134-2

Цената на големо изнесува од 500 до 600 денари за кршени бадеми, во зависност од калибрацијата. Оваа цена е диктирана од цената на увозните бадеми, кои се со многу понизок квалитет и кои имаат вкус на пластика и се третирани со хемиски препарати.

Македонскиот бадем има повеќе маснотии во својот состав и има препознатлив вкус. За поголем принос, обично, се поставуваат кошници со пчели, кои придонесуваат за зголемување на приносот од 30 до 50 проценти затоа што бадемот е специфичен во опрашувањето како култура.

zemjodelstvo134-4

Бадемот содржи многу хранливи состојки, висок процент на витамин Е и на магнезиум, умерена количина протеин, влакна, витамин Б2, фосфор и бакар. Исто така, содржи фитоматерии, кои се заштита од срцев удар и од други хронични болести. Содржи повеќе калциум и влакна од другото ковчесто овошје. Бадемот содржи калциум, па поради тоа, како и поради содржината на фолна киселина, се препорачува за трудниците.

Бадемот ги засилува нервите и мускулите, поволно влијае на нервниот систем, за цревата е антисептик, го снабдува телото со многу минерали (калциум, калиум, цинк, железо), го забрзува варењето.

zemjodelstvo134-3

Една од направените студии покажала дека со редовно внесување бадеми доаѓа до подобрување на психичката состојба. Интересно е дека со умерено консумирање бадеми, учесниците во студијата не се здебелиле. Диетата со бадеми, по шест недели, ја намалила масата на стомакот и количината на сало. Грицкањето бадеми ја намалува количината масти во телото што доведува до намалување на ризикот од метаболичкиот синдром со што се намалува шансата од срцеви заболувања, шлог и други болести на крвните садови.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top