| четврток, 6 декември 2018 |

Пилешко во кари сос

mango-chicken-curry-520-a

Состојки

500 гр пиле­шки стек
400 гр свежи шампи­њони
400 мл павлака

2 мор­кови
2 гла­вици кро­мид
2 лук­чиња
1 лажица мајо­нез
3 лажички исец­кан свеж маг­до­нос
1 лажичка кари
сол, црн бибер и масло

Приговување

Се става пиле­шкиот стек во дла­бок сад со вода и се вари два­е­се­тина минути на тивок оган.
За тоа време, се сечка кро­ми­дот, лукот и мор­ко­вот на мали коцки и се ста­ваат на оган да се пржат со малку масло. Се трга месото од оган, се мие, се про­це­дува и се сече на пого­леми коцки. Се сеч­каат и шампињоните.

Кога кро­ми­дот ќе зару­мени, се додава месото да се про­пржи во садот, а по десе­тина минути се дода­ваат шампи­њо­ните, павла­ката, мајо­не­зот, маг­до­но­сот и зачи­ните. Сите состојки се про­ме­шу­ваат, садот се трга од оган и целата смеса се става во сад за печење. Јаде­њето се пече во загре­ана рерна околу 20 минути.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top