Велигденските празнични денови се препознатливи по изобилието на варени јајца во секој дом. Затоа вредните домаќинки измислиле различни рецепти како тие да се употребат, а јадењето да не биде „монотоно“.
Еден од нив е „Полнети јајца со три смеси“
Потребно се 9 јајца,,100 гр туна од конзерва, 100 гр месо од ракчиња, 100 гр свежо сирење, мајонез, 100 гр пармезан, маслинки, сол и црн пипер, 100 гр масло
Подготовка: Сварените јајца исечете ги по должина и извадете ги жолчките. Подгответе по три јајца за секој намаз.
Фил за првите три јајца: Со миксер измешајте ја жолчката и исцедената туна со 2 лаж мајонез. Посолете и забиберете.
Фил за вторите три јајца: Измешајте ги смеленото месо од ракчиња со 2 лажици мајонез. Посолете и забиберете.
Фил за третите три јајца: Со миксер измешајте ги свежото сирење со пармезан и масло.
Се надеваме дека ги погодивме вашите вкусови.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Науката потврди: Слободно јадете јајца, нема ризик од срцеви заболувања
-
Што да правите вишокот јајца од Велигден?
-
Прегледајте ги убаво вапсаните јајца: Ако го има ова на вашето велигденско јајце ќе ве следи среќа цела година
-
Велигденска традиција: Во Тиквешко се закопуваат велигденски јајца крај виновите лози