Внесувањето на повеќе од четири порции преработено месо неделно може да преставува ризик по луѓето со асма и други хронични проблеми со дишењето, донесен е заклучок после извршено истражување на илјада луѓе во Франција. Експертите кои го воделе ова истражување веруваат дека конзерванс нитрит, кој се користи во преработките на место како во колбасот, саламата и шунката, ги надразнува дишните патишта и може да доведе до влошување на хроничните проблеми со дишењето.
Сепак, научниците објаснуваат дека се потребни дополнителни истражувања за недвосмислено да можат да ја потврдат врската. Наместо да се грижат околу одредена врста на храна, луѓето би требало да внесуваат повеќе од 70 грама црвено и преработено место дневно. Во ова ова истражување кај луѓето со асма било откриено дека симптомите на таа болест се влошиле кај оние кои внесувале поголема количина на преработено месо. Оние кои конзумирале повеќе од четири порции неделно, имале најголем степен на влошување на здравствената состојба до крајот на истражувањето.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.