Во последно време постојат повеќе студии кои ја докажуваат врската меѓу незадоволителното ниво на витаминот Д во организмот со зачестените респираторни инфекции – астма, атопија и нутритивна алергија кај децата и кај возрасните.
Причините се во современиот начин на живот, кој вклучува намалена изложеност на сонце поради подолг престој во затворени простории, помало внесување витамин Д преку храната поради консумирање брза и преработена храна, како и недоволно внесување на овој витамин во текот на бременоста, вели примариус д-р Лидија Петршевска–Колеќевска, специјалист по педијатрија во Институтот за белодробни заболувања кај децата „Козле“ во Скопје.
Зошто е важен витаминот Д за правилен раст и развој на децата?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА: Во текот на првата година по раѓањето се случува најбрзиот раст на телото и на коскениот систем, кој со голема динамика продолжува до адолесценцијата. Токму во тој период витаминот Д е многу важен бидејќи ја поттикнува апсорпцијата на калциумот во дигестивниот систем и го одржува адекватното ниво на серумскиот фосфор, кој е важен за нормална минерализација на коските, нивниот раст и нивното ремодулирање. Исто така, тој учествува и во диференцијацијата и во пролиферацијата на клетките кои се важни за невромускулаторната функција, имунолошката функција и е важен во намалувањето на имфламаторните процеси. Научно е докажано дека за многу гени што ги кодираат протеините потребни за созревање на имунолошкиот систем е пресудно присуство на витамин Д. Во последно време постојат повеќе студии што ја докажуваат врската меѓу незадоволителното ниво на витамин Д во организмот со зачестени респираторни инфекции кај децата и кај возрасните.
Истражувањата покажуваат дека е во пораст недостигот на витамин Д. Зошто е тоа така?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА:Во последните две децении се реактуализира проблемот со дефицитот на витамин Д, особено во развиените земји со таканаречен западен стил на живеење. Тоа подразбира зголемен престој во затворени простории, кој во одредени средини зазема дури 96 проценти од времето, неадекватно внесување на витаминот Д со храната бидејќи се преферира брза храна претежно базирана на јагленохидрати, недоволна физичка активност на отворено. Аерозагадувањето во урбаните средини дополнително придонесува за намалување на синтезата на витамин Д преку кожата. Смогот во 60 отсто ја намалува УБ експозицијата, особено во зимскиот период. Летата во последните две декади бележат зголемен УВ индекс, па ние дополнително се штитиме со средства.
Што може да предизвика недостигот на витамин Д?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА: Витаминот Д го има во продукти од животинско потекло, и тоа риба, јајца, млеко и млечни производи, месо. Сите вегани и вегетаријанци се со ризик за негов дефицит. Недостигот на витамин Д може да ги предизвика сите болести кои доведуваат до нарушена апсорпција во дигестивниот систем, интолеранција на лактоза, Кронова болест, целијакија, односно неподносливост на организмот на глутен, намалена функција и оштетување на црниот дроб, намалена бубрежна функција. Црната раса е со зголемен ризик за дефицит на витамин Д поради намален број меланицитни рецептори. Исто така, тука спаѓаат и луѓето со намалена експозиција на УВ зрачење – носење заштитна облека на телото и на главата, како и луѓето со зголемена телесна тежина.
Освен со храната, како уште можеме да внесеме витамин Д во организмот?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА: Постојат најразлични препарати за суплементација на витаминот Д. Тие може да бидат природни, како што е рибиното масло, и синтетски. Суплементацијата на витаминот Д кај нас е воведена во 60-тите години на минатиот век како задолжителна кај доенчињата и кај малите деца со цел сузбивање на појавата на рахитис.
Колкава е дневната доза витамин Д што треба да се внесе во телото?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА: Серумското ниво на 25 хидрокси витамин Д е најдобар индикатор на статусот на витамин Д во телото и тој ја рефлектира продукцијата преку кожата и внесувањето со храна или суплементи. Неговото оптимално ниво треба да биде меѓу 40-50 наномоли/л. Концентрациите од 30 до 50 наномоли/л се незадоволителни, а под 30 наномоли/л се дефицитни.
Рибино масло или витамин А+Д3? Што е подобро и до која возраст да се пијат?
ПЕТРУШЕВСКА-КОЛЕЌЕВСКА: Децата до петтата година треба да примаат секојдневно по 400 ИЕ на ден, освен во летните месеци. Дневните потреби за витамин Д до 70-годишна возраст се околу 600 ИЕ на ден, а над таа возраст 800 ИЕ на ден. Предност имаат природните извори, како рибино масло од бакалар кое содржи повеќе од 1.300 ИЕ во една супена лажица, но поради непријатниот мирис и вкус може да се замени со синтетски суплементи. Комбинацијата со витамин А е оправдана кај недостигот на овој витамин бидејќи во спротивно може да има негативни токсични ефекти.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Фото: Александар Ивановски
(интервјуто е објавено во 229. број на неделникот Република на 20. 01.2017)
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.