Совршени јајца се варат потешко отколку шти излгеда. Белката се лигави, жолчката премногу се рони или пак се растекува, белката преварена… има илјада можности да ви пропадне појадокот, а сето тоа се случува затоа што јајцата се состојат од две различни супстанции. Затоа, белката и жолчката треба да се варат на различна температура за да ја добиете посакуваната текстура.
Вистинската температура за белка е 82°C, а за жолчка 77°C.
Американскиот готвач Џ. Кенџи Лопез Алт ги става јајцата во зовриена вода 30 секунди, а потоа става по неколку коцки мраз за да ја намали температурата. На секои 30 секунди вади по едно јајце за да ја повери неговата конзистентност.
Ова се резултатите:
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Науката потврди: Слободно јадете јајца, нема ризик од срцеви заболувања
-
Што да правите вишокот јајца од Велигден?
-
Прегледајте ги убаво вапсаните јајца: Ако го има ова на вашето велигденско јајце ќе ве следи среќа цела година
-
Велигденска традиција: Во Тиквешко се закопуваат велигденски јајца крај виновите лози