| четврток, 6 декември 2018 |

Како совршено да сварите јајца (ФОТО)

Совршени јајца се варат потешко отколку шти излгеда. Белката се лигави, жолчката премногу се рони или пак се растекува, белката преварена… има илјада можности да ви пропадне појадокот, а сето тоа се случува затоа што јајцата се состојат од две различни супстанции. Затоа, белката и жолчката треба да се варат на различна температура за да ја добиете посакуваната текстура.

Вистинската температура за белка е 82°C, а за жолчка 77°C.

Американскиот готвач Џ. Кенџи Лопез Алт ги става јајцата во зовриена вода 30 секунди, а потоа става по неколку коцки мраз за да ја намали температурата. На секои 30 секунди вади по едно јајце за да ја повери неговата конзистентност.

Ова се резултатите:

vareni jajca

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top