| четврток, 6 декември 2018 |

На мали површини дава големи приноси

Ха­скап или си­бир­ска­та бо­ро­вин­ка е уни­кат­но ли­сто­пад­но рас­те­ние со сла­тки и вкус­ни пло­до­ви. Ра­сте­ни­е­то цве­та во март, а цве­то­ви­те се ма­ли, бе­ли и ми­рис­ни и мо­жат да из­др­жат до се­дум Цел­зи­у­со­ви сте­пе­ни под ну­ла­та. Пло­до­ви­те зре­ат во мај и има­ат си­на бо­ја со во­соч­на гла­зу­ра, три­а­го­лен об­лик со дол­жи­на два сан­ти­ме­тра, а ме­со­то им е со цр­ве­на бо­ја, со се­ме ка­ко кај ки­ви­то. Вку­сот ва­ри­ра од ки­се­лкав до сла­бо благ. Мо­же да се кон­су­ми­ра ка­ко све­жо овош­је или во раз­ни пи­ти и ко­ла­чи, џем, ово­шен сок и во јо­гурт. Пло­до­ви­те се мно­гу ле­ко­ви­ти по­ра­ди сво­е­то ан­ти­о­кси­да­тив­но својс­тво и ви­со­ка­та кон­цен­тра­ци­ја на ви­та­ми­ни­те Ц и Д. Ова пло­до­нос­но рас­те­ние е мно­гу от­по­рен вид, ма­ла гр­му­шка со по­тек­ло од исто­чен Си­бир, ру­ски­от Да­ле­чен Исток, Ја­по­ни­ја, ка­де што одам­на лу­ѓе­то ги со­би­ра­ле и кон­су­ми­ра­ле во го­ле­ми ко­ли­чи­ни. Си­бир­ска­та бо­ро­вин­ка е по­себ­но це­не­та по­ра­ди вкус­ни­от плод – бо­бин­ка, мно­гу ра­но­то зре­е­ње на пло­дот (нај­мал­ку две не­де­ли пред ја­го­ди­те), се ка­ра­кте­ри­зи­ра­ со од­лич­на от­пор­ност, а под­не­су­ва сту­де­но до 40 сте­пе­ни под ну­ла­та. Гр­му­шки­те се дол­го­веч­ни, жи­ве­ат од 25 до 30 го­ди­ни, а се­кој од нив да­ва од три до пет ки­ло­гра­ми пло­до­ви.

sibirska-borovinka-126-2

– Ин­ве­сти­ци­ја­та во си­бир­ска бо­ро­вин­ка најм­но­гу за­ви­си од це­на­та на сад­ни­ци­те, кои мо­же да би­дат ед­но­го­диш­ни или по­ве­ќе­го­диш­ни и нив­на­та це­на е по­ви­со­ка од 15 евра, но со ог­лед на тоа де­ка еден ки­ло­грам се про­да­ва по це­на од око­лу 600 де­на­ри, ин­ве­сти­ци­ја­та е по­ве­ќе од исп­лат­ли­ва – ве­ли Вла­ди­мир Ми­ла­но­виќ, сопс­тве­ник на фир­ма­та „Ми­ла­но­виќ“, ко­ја во штип­ско Кар­бин­ци про­из­ве­ду­ва не­кол­ку ви­до­ви ег­зо­тич­ни рас­те­ни­ја.

Ха­скап или си­бир­ска­та бо­ро­вин­ка по­тек­ну­ва од Ја­по­ни­ја, ка­де што по­стиг­ну­ва мно­гу ви­со­ка це­на на па­за­рот, а со ог­лед на тоа де­ка на ре­ла­тив­но мал­ку зем­ја мо­жат да се по­стиг­нат за­до­во­ли­тел­ни при­но­си без мно­гу фи­зич­ка ра­бо­та, жи­те­ли­те на Ја­по­ни­ја по­диг­ну­ва­ат план­та­жи, кои во ста­ро­ста им обез­бе­ду­ва­ат до­пол­ни­те­лен из­вор на при­хо­ди.

sibirska-borovinka-126-3

Си­бир­ска­та бо­ро­вин­ка не е пре­бир­ли­ва што се од­не­су­ва за поч­ва и за кли­ма. Влаж­на­та поч­ва се по­ка­жа ка­ко нај­до­бра, да­ли при­род­но или пре­ку на­вод­ну­ва­ње. Се­ка­ко, не­ма да пре­жи­вее во прем­но­гу влаж­ни по­драч­ја ка­де што под­зем­ни­те во­ди се на по­вр­ши­на по­долг вре­мен­ски пер­и­од. Ка­ко кај по­ве­ќе­то овош­ја и ја­го­де­сти рас­те­ни­ја, ба­ра­ат те­рен со по­до­бра из­ло­же­ност на свет­ли­на, во до­ли­на­та Ви­ла­мет (при­род­но жи­ве­а­ли­ште) и во дру­ги­те ре­ги­о­ни во кои ле­та­та се ре­ла­тив­но топ­ли, пре­по­рач­ли­ва е де­лум­на сен­ка.

sibirska-borovinka-126-5

Ра­сте­ни­ја­та мо­жат да би­дат рас­по­ре­де­ни еден до два ме­тра ме­ѓу­себ­но. За одр­жу­ва­ње на ба­ра­на­та вла­га во поч­ва­та, ко­рис­но е при­хра­ну­ва­ње со ком­пост, тре­сет, мов или дру­ги слич­ни ма­те­рии. Во те­кот на суш­ни­те пер­и­о­ди ре­дов­но ба­ра во­да, а во во­да­та тре­ба да се до­да­де ѓу­бри­во итал­по­ли­на. За здра­во и сил­но рас­те­ње тре­ба да се при­ме­ни ор­ган­ско ѓу­бри­во од итал­по­ли­на во есен или ра­но на­про­лет. Оп­ти­мал­на­та ки­се­лост на поч­ва­та из­не­су­ва 5,5-6,5, но мо­же да се одг­ле­ду­ва и на 3,9 – 7,7.

Си­бир­ска­та бо­ро­вин­ка са­ма по се­бе не е плод­на. По­треб­ни се нај­мал­ку две рас­те­ни­ја, и тоа нај­до­бро од раз­лич­ни сор­ти. Да­ва род во пр­ва­та или вто­ра го­ди­на по са­де­ње. Не е за­бе­ле­жен на­пад на бо­ле­сти и на ин­се­кти, па е пре­по­ра­ча­на за еко­ло­шко одг­ле­ду­ва­ње. Ова рас­те­ние ги прив­ле­ку­ва пти­ци­те, па е по­жел­на за­шти­та во мај, ка­ко и по­доц­на по­ра­ди се­ми­ња­та. От­стра­ну­ва­ње на ису­ше­ни­те гран­ки или ре­же­ње се пре­по­ра­чу­ва во пр­ви­те три до пет го­ди­ни по се­ид­ба­та. По­тоа, на се­кои две до три го­ди­ни ра­но на­про­лет, пред да поч­не ве­ге­та­ци­ја­та, за­дол­жи­тел­но се от­стра­ну­ва­ат скр­ше­ни­те и тен­ки гран­ки.

sibirska-borovinka-126-4

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top