Многу истражувачи сметаат дека треба да се планира исхраната во зависност од својата крвна група.
Врската помеѓу исхраната и здравјето се базира на тоа дека крвните групи – О, А, Б, или АБ, ја одредуваат способноста на организмот да ги апсорбира хранливите состојки, да се бори против болестите и да се избори со стресот.
Во исхраната по крвни групи производите се поделени во шеснаесет различни категории. За секоја крвна група, производите се поврзуваат како препорачливи, неутрални и оние кои треба да се одбегнуваат.
По ова се прави листа со производи кои помагаат при симнувањето на килограмите или при различни болести.
Правила на исхраната за сите четири крвни групи:
– да не се мешаат јадењата
– да се јаде повеќе пати по малку
– да се почитува природниот биоритам
– да се внесуваат додатоците на исхраната по природен пат
– да се избегнува замрзната, конзервирана и пушена храна
– да се јаде онолку колку ќе се потроши
– да се готви со крупна јодирана сол, маслинови масла и лимонов сок, а не со обичен оцет ( јаболков, вински )
– да не се спие после јадење
– да се внесува повеќе течности во форма на природни сокови
– да не се спие со главата на запад
– овошје и зеленчук се земаат на гладно или 30 мин ути пред јадењето, а никако со јадењето – да не се прејадува
Крвна група АБ
Предности – создаден за модерни услови, толерантен имунитет
Слабости – чувствителен дигестивен систем, толерантен имунолошки систем, подложен на вируси
Преглед на исхраната – се зема „многу корисно„ може малку да се земе од „неутралното„ не смее да се јаде од „штетното„.
Многу корисно
(Може јагнешко месо, мисирка, зајак, овчо месо до 300 гр. неделно), туна, бакалар, ослич, скуша, штука, пастрмка, лосос, сардела, младо сирење, козјо сирење, козјо млеко, кефир, јогурт – маслиново масло (ладно цедено), костени, ореви, кикири, ситен грав, црвен грав, леќа, соја, просо, овес, ориз, мешани црни лебови без жита, цвекло, брокула, карфиол, целер, зелка, лук, компир, магдонос, краставица, цреши, смокви, грозје, киви, сливи, лимон, капини, ананас, модри сливи, морков, целер, рен, јагоди, обично кафе
Неутрално
Фазан, гргеч, харунга, лигнји, лосос, сирења и кашкавал, рибино масло, кикири, бадем, фастаци, граф, боранија, леќа, грашок, бело брашно со овес и рж, рен, празмасинки, компир, спанак, домат, јаболка, кајсии, капини, боровинки, праски, круши, мајонез,сенф, пиво, вина
Штетно
Сланина, кокошка, еребица, диво месо, шунка, говедско, свинско, телешко, конзервирани и замрзнати и сувимесни производи—рак, димен лосос, јастог, јагула—матеница, сладолед, путер и маргарин—обични масла, семки од тиква, сусам, сончоглед, корнфлекс, пченкарно брашно, авокадо, пченка, печурки, маслинки, зелена пиперка, ротквици—банана, кокос, портокали, калинка, манго, јаболков оцет, кечап, туршии, алое, кока кола,
Додатоци – во исхрана витамин Ц, глог, кверцетин
Исхрана за крвна група А
Земјоделец – вегетеријанец, смирен, уреден, подготвен за соработка
Генетска предодреденост – Чист вегетеријанец (безмесна исхрана). Добро се прилагодува на промени во исхрана и околината,
Слабости – чувствителен дигестивен систем, нежен имунитет, подложен на напади од микроби
Ризици од болести – срцеви болести, рак, анемија, црн дроб, жолчка, дијабет.
Многу корисни јадења (задолжително)
Крап, бакалар, скуша, ајкула, пастрмка, лосос, срдина, полжави, сирење од соја и млеко од соја, ленено и маслиново масло, кикирики и семки од тиква, црвен и бел грав, леќа, грашок, леб и пецива од соја, ориз, овес, рж, јачмен, артичок, цвекло, морков, лук, кромид, рен, магдонос, пашканат, зелена салата, зелка, праз, бамија, спанаќ, тиква, кељ, кајсии, капини, боровинки, смокви, сливи, грејпфрут, цреши, лимон, ананас, грозје, сенф, кафе, црвено вино
Неутрални јадења
Кокошка, мисирка, туна, штука, козјо сирење, кравјо сирење, јогурт, кисело млеко
рибино масло, бадем, костен, сусам, лешник, орев, сончоглед, боранија и останата врсти на грав, печурки, карфиол, целер, пченка, краставици, тиквици, ротквици, јаболка, рибизла, диња, калина, малина, лубеница, праски
Многу штетни (не смее да се земаат)
Сите останати видови меса, баракуда, краба, јагула, рак, острига, лосос, кравјо и овчо млеко, кајмак, путер, маргарини, пармезан, останити сирења и кашкавали, обични масла за јадење, фстаци, ситен грав и наут, пченицни цереали, тестенини и пецива од пченица и бело брашно, црн домат, маслинки, црвен домат, шитаке печурки и зелена банана, кокос, манго, портокал и мандарини, црвен пипер, јаболков и вински оцет, кечап и мајонез, пиво, ликер и газирани сокови
Додатоци на исхрана – Витамин Б12, фолна киселина, Витамин Ц и Витамин Е.
Профил за диета – Вегетеријанец, зеленчук, морска храна, овошје и малку житарици
Штетно – месо, млечни призводи и грав.
Исхрана за крвна група О (нулта)
Ловец-месојадец, силен имунитет, роден е за водач
Генетска предодреденост – здрав дигестивен систем, силен имунитет, природна одбрана од инфекции, систем создаден за ефикасен метаболизам
Слабости –нетолерантен на промени на услови и исхрана, имунитет што може да е премногу активен и што може да се нападне себеси
Ризици од болести – Згрутчување на крвта, инфламаторни болести, артритис, високо тироидно ниво, чиреви , алергии, автоимуни болести (лупус, псоријази, егземи)
Профил за диета – многу протеини, месојадец, месо, риба, зеленчук и овоштие .
Многу корисни јадења ( задолжително)
( Може говедско, јагнешко, телешко, овчо, до 300 gr. неделно)
бакалар, ослич, срдина, скуша, пастрмка, лосос, белвица, харинга, гргеч, козјо сирење, ленено или маслиново масло, орев и семки од тиква, артичок, цикорија, рен, праз, кромид, магдонос, компир, спанаќ, репа, пашканат, тиква, пиперка, свежи и суви смокви, свежи и суви зелени, црвени и црни сливи, цреши, ананас.
Неутрални јадења
Кокошка, патка, мисирка, туна, рак, шкампи, полжав, крап, школки, оризово или сојино млеко, бадем костен, лешник , сусам, црн грав, боранија , грашок, ориз, јачмен, просо, рж, цвекло, ким, морков, целер, зелена салата, печурки, лук, краставици, тиква и домат
јаболка, боровинки, киви, круши, грозје, лубеница, банана, малина, кајсии и праски
Штетно (не смее да се зема)
Сланина, гуска, шунка, прасе, салами, паштети, колбаси, конзерви, пушено или чадено месо, кавијар, икра, харинга, чаден лосос, октопод, млеко (обично и пастеризирано) , кашкавал, сирење, кајмак, павлака, кисело млеко, маргарин, обични масла (од пченка, сончоглед и тиква), кикири и фстаци, леќа и обичен бел грав, леб од пченица, пченкарно брашно, бурек, ѓеврек, тестенини, авокадо, зелка, карфиол, пченка, црни домати, брокула и маслинки, јаболка, портокал, капини, јагоди, мандарини и диња.
Додатоци на исхрана – Витамин Б, витамин К, Калциум, Јод, морски алги (омега 3)
Штетно – Пченица, пченка, грав, леќа, зелка, брокула, карфиол, синап.
Исхрана за крвна група Б
Номад, Избалансиран, Флексибилен, Креативен
Предност – Силен Имунитет, приспособлив, балансиран нервен систем
Слабости – Нема природни слабости, склон кон автоимуни заболувања и ретко вирусни
Ризик од Болести – Дијабет, хроничен замор,автоимуни болести, лупус, мултиплекс склероза.
Дигестивен Систем – Најфлексибилен Исхрана- ориентација млечни производи
Многу корисно ( задолжително )
Јагнешко месо, дивеч, овчо месо и зајак 300гр неделно, бакалар, гргеч, јесетра, скуша, пастрмка, штука, лосос, сардина, ослич, младо сирење, козјо сирење, керир, јогурт,, козјо млеко, кисело млеко, масло по можност ладно цедено, бадем, костен, обичен, грав, соја вита, ситен грав, лима грав, просо, брашно, пахуљици, трици, оризови производи, леб од просо, овес, р’ж, цвекло, брокула, зелка, пиперки, печурки, магдонос, карфиол, компир, моркови, пашканат, банана, грозје, сливи, ананас, феферончиња ( лути ), рен, ротквици, сенф, мајонез трушии, јајца
Неутрално
Путер, матеница, останати сирења и млека, рибино масло, ленено масло,
кикирики, орев,, грав, боранија, мешунка, грашак, лебови од р’ж, ориз, јачмен
краставици, целер, лук, праз, салата, бамња, кромид, спанак, тиквици
јаболка, диња, кајсија, капина, јагода, праска, цреши, круши, смокви, киви, лимон, лубеница, боровница, грозје, малина, оцет јаболков и вински, мајонез, сенф, пиво, вина, кафе, говедско месо, мисирка телешко месо, туна и др.
Штетно ( не смее да се зема )
Сланина, кокошка, гуска, шунка, свинско, патка, конзервирани производи, чадени и пушени меса, сладолед, обични масла и масти, сусам, кикирики, фстаци, семки од тиква, таан, сончоглед, црн грав, наут, леќа, јачмен, жито, и житни производи, бурек тестенини, артичок, пченка, маслинки, ротквици, домати, цимет, бибер, кечап, алое
липа, алкохол, кока кола, соди (сода вода, кислеа вода)
Диета – Умерено во се, пилешко месо, млечни производи, овоштие и зеленчук, жита грав и пченица
извор: skopje24.mk
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Крвната група ја одредува вашата личност: Интелигентни, духовити или депресивни?
-
Која крвна група ја поседувате? Луѓето со оваа крвна група се најмалку подложни на инфаркт
-
Носителите на оваа крвна група се најздрави: Проверете дали сте меѓу нив!
-
Луѓето со која крвна група имаат најмали шанси за инфаркт?