Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења.
МОЖНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НАУТ
Наутот е поврзан со голем број на можни здравствени придобивки за медицински состојби. Ние ќе ги разгледаме сите состојби каде што наутот нуди подобрување на здраствената состојба.
1. Дијабетес
Истражувањата покажаа дека луѓето со дијабетес тип 1 кои консумираат исхрана богата со растителни влакна имаат пониски нивоа на гликоза во крвта и тип 2 дијабетес може да се подобри на шеќер во крвта, липиди и нивоата на инсулин.
Насоки за исхраната на Американците им препорачува 21-25 грама влакна дневно за жени и 30-38 грама дневно за мажи.
2. Здравје на коските
Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К содржи наутот и сите тие витамини ќе придонесат за градење и одржување на коскената структура и сила.
Иако калциум фосфат е важен во коскената структура, е неопходно за правилно коскена минерализација за внимателен баланс на двете минерали – потрошувачката на премногу фосфор со премногу мала доза на калциум може да резултира со губење на коскената маса.
Формирање на коскената матрица бара минерали манган, железо и цинк кои играат клучна улога во производството и созревање на колаген.
Ниски дози на витамин К се поврзани со зголемен ризик за фрактура на коските. Соодветна потрошувачка на витамин К е важно за добро здравје, како што тој делува како модификатор на матрицата протеини коските, ја подобрува апсорпцијата на калциум и може да ја намали уринарната екскреција на калциум.
3. Крвен притисок
Одржување на ниска натриум доза е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок, сепак зголемување на внесот на калиум може да биде исто толку важно, заради ефект на вазодилатација .
4. Здравје на срцето
Поради високиот процент на растителни влакна, калиум, витамин Ц, витамин Б-6 содржината на сите е поддршка на здравјето на срцето.
Наутот содржи значителни количини на влакна, кои помагаат во намалување на вкупниот износ на холестерол во крвта, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.
Во една студија, оние кои консумирале 4069 мг калиум дневно имале 49% помал ризик од смрт од исхемична срцева болест во споредба со оние кои консумираат помалку калиум (околу 1000 мг на ден).
5. За рак
Селенот е минерал кој не е присутен во повеќето овошје и зеленчук, но може да се најде во наутот. Тој игра улога во функцијата на црниот дроб на ензими, и помага при детоксикација на некои канцерогени состојки во телото. Покрај тоа, селенот го спречува воспалението и исто така се намалува растот на туморот.
Наут, исто така, содржи фолна киселина, која има улога во синтезата на ДНК и поправка, со што се спречува формирање на клетките на ракот на мутациите во ДНК-та.
Сапонини, кои се присутни во фитохемикалии наут, спречуваат множење на клетките на ракот и ширење низ телото.
Заради богатоста со растителни влакна се поврзува и со намален ризик од рак на дебелото црево.
Витаминот Ц функционира како моќен антиоксиданс и помага во заштита на клетките од штетата на слободните радикали.
6. Холестерол
Истражувањата покажуваат дека вклучувајќи наут во исхраната го намалува износот на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) холестерол во крвта.
7. Воспаленија
Холин е многу важна и разновидна храна во наутот која помага со спиење, движењето на мускулите, учењето и меморијата. Холинот, исто така, помага да се задржи на структурата на клеточните мембрани, помага во пренесувањето на нервните импулси, помага во апсорпцијата на маснотии и ги намалува хроничните воспаленија.
8. Дигестија и регуларност
Поради високата содржина на влакна, наутот помога да се спречи запек и промовирање на регуларноста за здрав дигестивен тракт.
9. Управување со тежината и ситост
Диететски влакна се општо признати како важни фактори во контрола на телесната тежина и олесување во дигестивниот систем. Овие соединенија зголемуваат ситост и го намалуваат апетитот, што ве прави да се чувствувате сити подолго време и со тоа намалувате на вкупниот внес на калории.
Конзумирање на овошје и зеленчук од сите видови веќе не е поврзана со намален ризик од многуте начин на живот во врска со здравствената состојба. Многу студии покажаа дека зголемување на потрошувачката на растителна храна како наут го намалува ризикот од прекумерна телесна тежина и вкупната смртност, дијабетес, срцеви заболувања и промовира здрав тен и коса, зголемена енергија.
НАЧИНИ КАКО ДА ГО КОНСУМИРАТ НАУТОТ ВО СЕКОЈДНЕВНАТА ИСХРАНА
Можете да направите салата со наут, употребувајќи го со други мешунки и зеленчук.
Можете да употребите брашно од наут, додавајќи екстра протеин и витамини во вашите јадења.
Направете за многу кратко време пире од наут или хумус.
Додадете го наутот во вашата омилена зеленчукова супа.
Наутот може да послужи како супер закуска со вашите омилени зачини.
Промешајте го наутот со ким, лук, чили и коријандер, испечете го и ќе добиете крцкава закуска.
Направете фалафел, традиционално јадење на Блискиот Исток.
РЕЦЕПТ: КАКО ДА НАПРАВИТЕ ХУМУС
Хумусот е еден од најдобрите намази смислени во областа на кулинарството. Самиот наут можеби ви изгледа досаден но ставете го во сад со комбинација на маслиново масло, таан, сок од лимoн и лук и веќе ќе биде многу поинтересно.
Хумусот е изум на Блискиот Исток. Наутот има сладок и необичен вкус кој кога ќе се помеша со неколку лажици на таан и маслиново масло добива кремаст и интересен вкус. Сокот од лимон и лукот додава рамнотежа и малку лут пигмент. Фантастично е што само овие неколку состојки даваат одличен вкусен намаз, плус додаток на сол и бибер. Но доколку сакате можете да додадете и сушена пиперка, ким или маслинки во хумусот за појак вкус.
Денешниот рецепт е направен со конзервиран наут, но вие можете да сварите наут сами. Потребни се две чаши варен наут.
Таан е состојка која секогаш морате да ја имате во вашата кујна. Направен од сусам, таанот може да се користи при солени јадења или пак слатки десерти.
Убавото кај хумусот е што можете да импровизирате со состојките и колкави количини сакате да ставите.
Состојки
1 конзерва наут или две чаши наут доколку го варите
3 лажици ладно цедено маслиново масло
3 лажици таан
1 лажица сок од лимон (или повеќе по вкус)
1 мало чешне лук грубо исечкано
1 лажица сол
½ лажица бибер мелен
Подготовка
За да го направите хумусот потребен ви е блендер или процесор за храна.
Исплакнете и исцедете го наутот. Ако имате време и трпение можете да му ја извадите кожичката со што ќе го направи вашиот хумус многу помазен.
Комбинирајте ги сите состојки, наут, маслиново масло, таан, сок од лимон, со и бибер во блендерот или процесорот за храна.
Мешајте додека смесатаа не се сооеднини и изедначи. Повремено видете дали има останато некое парче не сооединето па со лажичка ставете го во смесата и тоа да се изедначи.
Пробајте го хумусот пред да одлучите да додадете дополнителни состојки. Доколку вашиот хумус е премногу цврст слободно додате малку повеќе сок од лимон или пак маслиново масло.
Ставете го хумусот на чинија и послужете. Можете да го користите ако супер намаз за чипс или суров зеленчук. Ставете го во фрижидер, доколку е убаво затворен може да биде до недела дена во фрижидер.
РЕЦЕПТ: КАКО ДА НАПРАВИТЕ ФАЛАФЕЛ
Фалафел е топчиња од наут со зачини. Фалафелот е традиционално јадење во Египет и Блискиот Исток, најчесто се служи со многу свежи салати, туршија или таан сосови.
Фалафелот може да биде ужина но и главно јадење и е посебно популарен кај веганите и вегетаријанците.
Во следниот прилог ви нудиме фалафел рецепт кој можете да го подготвите во домашни услови и да уживате во неговиот егзотичен вкус.
Состојки
450 гр (околу 2 чаши) сув наут – мора да користите сув, не од конзерва.
1 мала главица кромид, грубо исецкана
1/4 чаша сецкан свеж магдонос
3-5 чешниња лук (може и потпечени)
1-1/2 лажици брашно
1-3/4 лажиче сол
2 лажички ким
1 лажиче коријандер
1/4 лажичка црн пипер
1/4 лажиче чили пиперка
Малку кардамон
Растително масло за пржење
Подготовка
Истурете го наутот во голем сад и ставете ладна вода внатре да биде покриен и повеќе од тоа. Оставете го да кисне преку ноќ. Ќе се зголеми заради апсорбирањето на влагата и ќе имате околу 4-5 чаши наут.
Исцедете го и исплакнете го наутот и ставете го наутот во бледнерот заедно со сецканиот кромид, лукот, магдоносот, брашното, солта, кимот, кориајандерот, црниот бибер, чили пиперот и кардамонот.
Блендајте ги сите содржини заедно додека не добиете смеса која е налик на кускус или паста. Треба да биде блендирано но не премногу за да не го направите на налик на хумус.
Откако смесата ќе ја достигне саканата конзистентност, ставете ја во голем сад и со вилушка поминете кроз нејзе и доколку има некое парче од наут несмелено остранете го.
Покријте го садот со смесата со фолија и чувајте во фрижидер 1-2 часа.
Пополнете ја тавата во која ќе го пржите фалафелот во поголема длабочина масло за готвење. Пополека загревајте го маслото. Во меѓувреме формирајте фалафел смеса од топчиња со влажни раце и мерна лажичка. Обично две лажички е доза за еден фалафел. Можете да ги направите поголеми или помали топчиња по ваш вкус. На почеток топчињата фалафел ќе ви изгледаат не цврсти но кога ќе почнете да ги пржите ќе се стегнат.
Пред да ја испржите првата серија на фалафел, испобајте прво на едно топче и ставето го во центарот на тавата. Ако температурата на маслото е во ред ќе потреае 2-3 минути да стане кафена боја од едната страна, што значи 5-6 минути за целото топче да биде готово. Ако побрзо од тоа станува кафено тогаш маслото има појака температура и фалафелот нема да биде испечен внатре. Во тој случај оладете го маслото на вистинската температура и повторете повторно. Печете по 5-6 фалафели во група од двете страни.
Штом фалафелот е готов, извадете го со лажица со дупчиња за да маснотијата не се задржи.
Нека се цедат на хартиени крпи.
Се служат топли и одат убаво со хумус, таан сос или пак супер комбинација со соја бургери за целосен оброк.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.