| четврток, 6 декември 2018 |

Фа­ла­фел

Falafels 500 4589

Фа­ла­фе­лот е мно­гу поз­нат во Сред­ни­от Исток. Се про­да­ва ка­ко улич­на хра­на на се­кое ќо­ше во Ка­и­ро. Се слу­жи ка­ко глав­но ја­де­ње со раз­ни до­да­то­ци и уба­ви, осве­жи­тел­ни со­со­ви. По­го­ден е за под­го­тву­ва­ње до­ма, по­себ­но ако са­ка­те да ја­де­те здра­ва и вкус­на хра­на. Се пре­по­ра­чу­ва и за вре­ме на по­стот.

Со­стој­ки:

200 гра­ма на­ут

2 сред­ни гла­ви­ци кро­мид

2 чеш­ни­ња лук, сеч­ка­ни

По­ло­ви­на ки­тка маг­до­нос, сеч­ка­на

1 ла­жи­ца ко­ри­јан­дер

1 ла­жи­ца ким

2 ла­жи­ци браш­но

По­ло­ви­на ла­жи­че цр­вен пи­пер

1 ла­жи­че пра­шок за пе­чи­во

Сол, црн пи­пер

Мас­ло за ја­де­ње

Под­го­то­вка:

На­у­тот пре­леј­те го со сту­де­на во­да. Тре­ба да има двој­но по­ве­ќе во­да од на­ут и ста­ве­те го да стои це­ла ноќ во фри­жи­дер. След­ни­от ден ис­це­де­те го и из­миј­те го.

Во блен­дер ста­ве­те ги на­у­тот, кро­ми­дот, лу­кот и маг­до­но­сот. Тре­ба да се исит­ни, но не да ста­не ка­ша. Стру­кту­ра­та тре­ба да би­де зр­не­ста. Из­ва­де­те ја ма­са­та, ста­ве­те ги браш­но­то, пра­шо­кот за пе­чи­во и за­чи­ни­те и про­ме­шај­те.

Фор­ми­рај­те ќо­фти­ња со ди­ја­ме­тар око­лу че­ти­ри сан­ти­ме­три и ста­ве­те ги во мас­ло да се пр­жат.

Ко­га ќе се за­цр­ве­нат од си­те стра­ни, из­ва­де­те ги на хар­ти­ја за да се впие ви­шо­кот мас­но­ти­ја. Од оваа сме­са тре­ба да има око­лу 20 ќо­фти­ња.

 

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top