Вклучувањето во менито на повеќе зелен зеленчук може да помогне за спречување на деменција. Ова го покажува американско истражување, кое опфатило 122 пензионери меѓу 65 и 75 години.
Авторите од Универзитетот на Илиноис откриле дека испитаните лица, при што биле земени повисоки нивоа на лутеин, имаат повеќе сива маса. Особено кај постарите луѓе кои конзумирале најголеми количини зелен зеленчук, е земена подобра „кристализирана интелигенција“ – способноста да се користат стекнатите со текот на времето знаења и вештини.
Лутеинот е еден од растителните пигменти кои луѓето ги набавуваат преку храната, главно од зелен лиснат зеленчук како спанаќ, брокула, зелка, зелка, како и од жолчка од јајце. Супстанцијата со својства на антиоксиданс се акумулира во мозокот и според истражувачите најверојатно игра „неврозашитна улога“.
Оваа студија ги потврдува резултатите од претходното истражување, според кое зголемената концентрација на лутеин е поврзана со намален ризик од развој на деменција. За невродегенеративни заболувања во оваа фаза нема лек.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.