Дијабетесот зазема епидемиски размери во светски рамки, а Македонија воопшто не заостанува. Напротив, бројот на заболени од оваа хронична незаразна болест постојано расте, а најчести ризични фактори за појава на оваа болест се генетиката, возраста дебелината, стресот и сменетите животни навики како во физичката активност, така и во исхраната. Македонија не е дебела нација, но Македонците како нација се натхранети, вели во интервју за „Република“ професор д-р Бранкица Крстевска, специјалист интернист, супспецијалист ендокринолог.
Дијабетесот е една од најчестите болести во современото општество. Според некои статистики, во Македонија од дијабетес страдаат околу 120 илјади лица. Како ја коментирате оваа бројка?
КРСТЕВСКА: Дијабетесот е најчеста хронична незаразна болест која зазема епидемиски размери. Во последно време се соочуваме со епидемија. Според последните анализи од Конгресот на Интернационалната федерација за дијабетес кој беше одржан во Ванкувер во декември минатата година, беше соопштена фрапантна бројка од 415 милиони лица заболени од дијабетес ширум светот. Тоа значи дека бројката од година во година расте, како во неразвиените, така и во развиените земји. Во развиените земји тоа е болест на сиромашните, а во неразвиените на богатите. Во САД има најмногу заболени од дијабетес, 11 милиони жители. Во Европа бројките се помали. Од европските земји, Турција има највисока преваленца на ова заболување. За жал, и Македонија е во една од највисоките земји со висока преваленца, која изнесува околу 9,3 проценти. Тоа значи дека во Македонија има 180 илјади жители заболени од дијабетес. Стареењето, менувањето на животните навики, особено во исхраната, консумирањето брза храна, промената на државното уредување и преминот од социјализам во транзициски капитализам, седечкиот начин на живот, потоа стресот… сето тоа влијае на високата преваленца на дијабетес во Македонија.
Што е дијабетес и кои се причините за неговата појава?
КРСТЕВСКА: Дијабетесот е синдром кој се карактеризира со перманентно, хронично зголемено ниво на крвен шеќер. Тоа се должи на апсолутен дефицит, односно недостатува инсулин кај лицата со дијабетес тип 1. Поинаку е кај лицата што имаат дијабетес тип 2. Таму е релативен, значи има инсулин, ама недоволно за да одржи нормогликемична состојба. Кај дијабетес тип 2 се среќава инсулинска нечувстителност која расте со порастот на телесната тежина. Дијабетесот е хронична хипергликемија и се развиваат компликации на малите крвни садови, која е означена како микроангеопатија, и на големите крвни садови, макроангеопатија, позната во народот уште како артериосклероза.
Колку типови дијабетес постојат?
КРСТЕВСКА: Дијабетесот тип 1 се јавува во детска возраст и до 30. година од животот. Во основа станува збор за автоимуно заболување каде што доаѓа до уништување на клетките од панкреасот кој создаваат инсулин и фактички тие се доживотно зависни од инсулинската терапија. Тој се развива многу брзо и ги има сите класични симптоми – сува усна, често пиење вода, ноќно мокрење, губење на телесна тежина. Има склоност кон појава на микроваскуларни компликации. За разлика од него, дијабетесот тип 2 се јавува кај повозрасни лица. Станува збор за намалена секреција на бета-клетката како резултат на постоење на инсулинска нечуствителност. Во последно време често говориме и за зголемена компонента на глукагон кој не може да се супримира. Лицата со дијабетес тип 2 често ги запоставуваат симптомите дека нешто се случува во нивниот организам. Постои и гестациски дијабетес и на крај, секундарниот дијабетес, кој се јавува кога има болест на панкреасот.
Кои се ризичните факторите за појава на дијабетес?
КРСТЕВСКА: Дијабетесот е определен од возраста. Со стареењето, расте и процентот на заболени. Ризични фактори се и дебелината, етничката припадност и фамилијарната анамнеза. Значи, дијабетесот може да се појави ако постои генетска предиспозиција. Тој се појавува кога пациентот ќе ги промени животните навики – ќе почне да се храни повеќе отколку што троши и кога нема да спроведува физичка активност. Ризикот за појава на дијабетес расте по 45. година и затоа треба да се прави скенирање. Тоа почна да се прави кај нас, односно матичните лекари почнаа да го спроведуваат. Дебелината, исто така, е ризичен фактор, а во Македонија има повеќе натхранети. Ние не сме дебела нација, но сме натхранета нација. Во ризичната група спаѓаат и лица со зголемен крвен притисок, повисок од 140 со 90, лица со зголемени триглицериди повисоки од 1,7 и хдл понизок од 1,23 за жени и 1,03 милимоли за мажи. Во посебна категорија се жените кои имаат полицистичен оваријален синдром кој носи склоност за метаболни заболувања и гестацискиот дијабетес, кој може да помине во тип 2.
Какви компликации може да предизвика дијабетесот ако редовно не се контролира и не се внимава на препораките од докторите?
КРСТЕВСКА: Дијабетесот како хронична болест дава и хронични компликации. Тоа се компликации на малите крвни садови, пред сѐ на ретината, потоа оштетување на капиларите во бубрегот и оштетување на нервите. Ова е познато како дијабетична микроангеопатија. Овие компликации се исклучиво карактеристика на дијабетесот. Наспроти ова постои и маркоангеопатија или артериосклероза која е два до четирипати изразена кај лицата со дијабетес, што значи дека лицата со дијабетес 2 почесто заболуваат од болести на срцето во споредба со општата популација. Двапати почесто заболуваат од болести на мозокот како што е мозочен удар. Студиите покажале дека лицата со акутен миокарден инфаркт кои имаат дијабетес тип 2 умираат во 70 отсто од случаите.
Колку има вистина во тврдењето дека исхраната е половина лек кога станува збор за лекување на дијабетесот?
КРСТЕВСКА: Кај дијабетес тип 1 пациентите најчесто се потхранети и ним им се дава храна со повеќе калории. За лицата со дијабетес тип 2 се препорачува балансирана исхрана. Многу сметка се води за содржината на јаглехидратите. Тие директно го зголемуваат крвниот шеќер. Не секоја храна која има јаглехидрати има подеднакво влијание на зголемување на крвниот шеќер. Има продукти кои имаат висок гликемиски индекс, како оризот и компирот во однос на боранијата, на пример. Темел на третманот е диетата и физичката активност. Препораките се во однос на возраста. Иницијативата за јадење здрава храна која почна во градинките е за поздравување.
Шеќерната болест кај трудници најчесто трае привремено и иницијално се појавува во текот на бременоста. Ваквото нарушување може да биде незгодно и за мајката и за детето. Кои се можните последици?
КРСТЕВСКА: Гестацискиот дијабетес се јавува во втората половина од бременоста. Шеќерот од мајката помина низ постелката. Колку е тој повисок, толку и бебето ќе биде снабдено со шеќер. Постои ризик да се развиваат големи, крупни макросомични бебиња кои краткорочно носат ризик од породилна траума ако се раѓаат по природен пат. Овие бебиња може да дадат и долгорочни последици. Тоа значи дека ако подолго се стимулира панкреасот, може да доведе до намалување на масата на бета-клетките, која подоцна во животот ќе се манифестира како дијабетес во адолесцентниот период, дури и во подоцнежниот период. Во Македонија повеќе од 20 години правиме скенирање од 24. до 28. гестациска недела и тоа е воведно со регулатива. По породување, тој дијабетес поминува. Но, гестацискиот дијабетес е прозорец кон нејзината иднина. Тоа значи дека таа спаѓа во ризичната група и за десет години 50 отсто од овие жени развиваат дијабетес тип 2.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Фото: Ѓорги Личовски
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Шок во Бордо: Суботиќ во бесознание, доби удар од голманот на Ст.Етјен
-
Кузмановска: Неспособната власт ги задолжи граѓаните за нови 21,1 милион евра
-
И јас трпев насилство од поранешниот партнер: Министерката си ја отвори душата!(видео)
-
Руси масовно дрифтаат во снег, ни полицијата не им може ништо (Видео)