Неодамна Светската здравствена организација (СЗО) излезе со извештај дека месните преработки се канцерогени, а црвеното месо е можен виновник за некои видови канцер. Во извештајот на СЗО пишува дека поделбата на причинителите на карцином на дебелото црево се делат на сигурни, веројатни, можни, не е сигурно дека припаѓаат во групата што предизвикува рак и сигурно припаѓаат во групата што не предизвикува рак. Месото е во групата на веројатни. Ова се резултати од Американската агенција за истражување карцином од 2007 година, но сега е актуализиран, а оттогаш досега се правени многу истражувања, вели во интервју за „Република“ професор д-р Мирко Крстевски, гастроентерохепатолог.
Смееме ли да јадеме црвено месо и ако смееме, колку пати во неделата?
КРСТЕВСКИ: Секое месо е корисно за здравјето на човекот. Организмот на човекот бара 20 грама протеини дневно, кои, главно, се обезбедуваат од месото и од месни продукти. Јас ја следам статистиката на контролирани, однапред подготвени истражувачи, кои прават истражувања по одреден план проспективно нанапред за неколку години, каде што излегуваат точни информации. Првата истражувачка студија е направена по Втората светска војна во Англија во таканаречените центри за обука на сестри. Во истражувањето учествувале само жени. Се испитувала застапеноста на карциномот во содејство со други надворешни фактори, како пушење, алкохол и во однос на внесување други продукти освен месо. Со оглед на тоа дека дотогаш било познато дека месото предизвикува карцином, решиле кај одредена популација да го намалат дневното внесување месо. По неколку години распространетоста на карцином на дебелото црево била зголемена. Следејќи ги навиките на исхрана во Англија, било испитувано со што сѐ се храни населението во текот на денот. Резултатите покажале дека производите од растително потекло биле помалку застапени во исхраната. Тоа значи дека не може да се каже дека консумирањето месо е причина број еден за карцином на дебелото црево или веројатен. Во извештајот на СЗО пишува дека поделбата на причинителите на карцином на дебелото црево се делат на сигурни, веројатни, можни, не е сигурно дека припаѓаат во групата што предизвикува рак и сигурно припаѓаат во групата што не предизвикува рак. Месото е во групата на веројатни. Ова се резултати од Американската агенција за истражување на карцином од 2007 година, но сега е актуализиран, а оттогаш досега се правени многу истражувања. СЗО испитувале преку 800 студии што ги поврзуваат исхраната со месо и со месни продукти со појавата на карцином на дебелото црево и сите, наводно, асоцираат на тоа. Би рекол дека често студиите се прилично неселективни и не ги земаат предвид, на пример, цигарите, алкохолот или мрсната храна. Причнители можат да бидат и генетските предиспозиции, така што ризикот од карцином на дебелото црево не може да го препишеме само на месото и на месните производи. Ако дневно се користи 100 грама чисто месо и 50 грама процесирано месо инциденцијата е 1 спрема 1,2, покажале истражувањата. Тоа се незначителни бројки. Што е тоа во месото што предизвикува рак? Во преработките има нитрати, односно нитрити за конзервирање на месото. Наводно, тие адитиви се почесто присутни во фекалиите кај болните од карцином на дебелото црево. Но, правејќи анализи во системот на варење се утврдило дека не се само нитритите присутни, туку железото, кое е присутно во црвеното месо, може да предизвика нитратите да се претворат во нитрити, кои влијаат лошо кај човекот. Во мрсното месо се создаваат мрсни киселни за кои се смета дека се канцерогени.
Во Македонија, според некоја статистика годишно, има по 700 новозаболени од рак на дебело црево, но процените на Европската агенција за рак велат дека бројката се движи меѓу 1.000 и 1.100 годишно. Дали оваа бројка е точна и дали е загрижувачка?
КРСТЕВСКИ: Последните податоци што јас ги собирав до 2011 година беа од Републичкиот завод за здравствена заштита каде што статистички се обработуваат сите податоци од болничките пациенти. Но, сите установи не испраќаат извештаи за малигни заболувања. Бројката на новорегистрирани случаи се движи од 200 до 250 годишно. И таа бројка е фрапантна, а не 1.1000 случаи. Можеби се тоа предвидувања до 2020 година бидејќи во европските земји се предвидува дека инциденцијата на карцином на дебелото црево во Германија и во западните земји ќе се зголеми двојно.
Дали е неопходно да се сменат навиките во исхраната за да се намали бројот на новозаболени?
КРСТЕВСКИ: Граѓаните сѐ повеќе се едуцираат и го менуваат стилот на исхраната. Некои пациенти што имаат генетски предиспозиции преминуваат кон вегетаријанска исхрана или користат додатоци во исхраната. Не смее да се намали дневното внесување протеини. Треба да се намалат мастите бидејќи во нивниот краен продукт се појавуваат киселини што се канцерогени. Треба да се користат повеќе зеленчук и овошје во исхраната бидејќи тие во метаболизмот создаваат киселни што се заштитници на лигавицата на дебелото црево. Корисна е зрнестата храна. Познато е и докажано е дека физичката активност е таа што го штити организмот од заболувања и за 40 проценти ја намалува стапката на појава на карцином.
Ракот на дебелото црево е трет најчест малиген тумор во гастротестиналниот тракт. Дали се лекува и во која фаза е фатален?
КРСТЕВСКИ: Карциномот на дебелото црево во рана фаза не може да се открие, освен со програми на испитување здрави лица. Карциномот на дебело црево кога ќе покаже знаци, прилично е доцна. За жал, кај нас пациентите дури и не доаѓаат на превентивни прегледи, туку кога болеста е во напредна фаза. За рано диајгностицирање се прават програми за скенирање, кои кај нас се воведени во 2009 година. Се прави тест на скриено крвавење. По педесеттата година организмот драстично почнува да старее и се јавуваат предвесници на карциномот. Тоа се полипи на дебелото црево. За да пораснат и да дадат симптоми на крвавење им треба најмалку седум до десет години. Со полипектомија, односно отстранување на полипите, тие се вадат од дебелото црево и ризикот за појава на карцином е нула во наредните години. Откако ќе се отстранат, пациентот се следи. Првата контрола е по три години. Кај пациент кај кој нема полип на дебелото црево, а внатре, во цревото нема алармантни знаци се препорачува контрола на десет години.
Кои се знаците што треба да нѐ натераат да посетиме лекар?
КРСТЕВСКИ: На прво место е слабокрвноста. За дебелото црево е потребно да се испита железото во крвта, бидејќи ако има полипи, тие, при минување цврстата храна се разрануваат и крвават. Но, тие не крвават манифестно, крвта се помешува со изметот и не се распознава. Важно е какво е цревното празнење. Дали има промени, дали имал нередовна столица, па сега таа станала поредовна, дали сменил нешто во исхраната. Ако не сменил, тогаш има некој симптом што наведува дека треба да се прегледа дебелото црево. Ако пациентот имал редовни столици, а подолг временски период чувстува подуеност, исто така, е еден од знаците за посета на лекар. Во поголемите градови во Македонија може да се направи колоноскопија, која е најсоодветна за истражување. Предноста на колоноскопијата е ако се најдат полипи може да се извадат со полипектмија. Исто така, може да се утврди и со рендгенолошка техника. Ако има сомнителна малигна промена, тогаш се прави биопсија. Се прави и виртуелна колоноскопија, со помош на најнови компјутерски томографи, таканаречени спирални компјутери, со кои може да се направи вирутелна слика на дебелото црево. Постои и ендоскопска капсула. Тоа е една поголема капсула, која во себе има механизам за снимање на цревата. Како ќе патува од устата надолу таа може да го снима и дебелото црево, тенките црева и желудникот и е еден од посовремените методи.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Фото: Ѓорги Личовски
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Шок во Бордо: Суботиќ во бесознание, доби удар од голманот на Ст.Етјен
-
Кузмановска: Неспособната власт ги задолжи граѓаните за нови 21,1 милион евра
-
И јас трпев насилство од поранешниот партнер: Министерката си ја отвори душата!(видео)
-
Руси масовно дрифтаат во снег, ни полицијата не им може ништо (Видео)