| четврток, 6 декември 2018 |

Што е глутен, како се создава и какво е неговото влијание? (видео)

Глутенот е збир од протеини што се наоѓаат во пченичното брашно. Секое пченично брашно содржи два протеина – глутенин и глијадин, а кога се додава вода, овие протеини се врзуваат и се создадва еластична мрежа од протеини“, познато како глутен.

gluten

Клучна карактеристика на глутенот е неговата способност да се врзува за воздухот и да се надувува како балон, а тоа е причината, зошто лебот е мек како перниче.

Во видеото може да се видат две парчиња од тесто – едното има многу глутен, а другото е направено од брашно за торта со многу малку протеини.

Печивото што е богато со глутен е неверојатно лесно да се обликува, сосема различно во споредба со другите печива.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top