Глутенот е збир од протеини што се наоѓаат во пченичното брашно. Секое пченично брашно содржи два протеина – глутенин и глијадин, а кога се додава вода, овие протеини се врзуваат и се создадва „еластична мрежа од протеини“, познато како глутен.
Клучна карактеристика на глутенот е неговата способност да се врзува за воздухот и да се надувува како балон, а тоа е причината, зошто лебот е мек како перниче.
Во видеото може да се видат две парчиња од тесто – едното има многу глутен, а другото е направено од брашно за торта со многу малку протеини.
Печивото што е богато со глутен е неверојатно лесно да се обликува, сосема различно во споредба со другите печива.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Шок во Бордо: Суботиќ во бесознание, доби удар од голманот на Ст.Етјен
-
Кузмановска: Неспособната власт ги задолжи граѓаните за нови 21,1 милион евра
-
И јас трпев насилство од поранешниот партнер: Министерката си ја отвори душата!(видео)
-
Руси масовно дрифтаат во снег, ни полицијата не им може ништо (Видео)