| четврток, 6 декември 2018 |

Француски компир

Во еден пер­и­од, на на­ши­те мај­ки им здо­де­а­ја тра­ди­ци­о­нал­ни­те ма­ке­дон­ски ја­де­ња што ги под­го­тву­ваа со го­ди­ни, го­ди­ни на­на­зад, па се „свр­теа“ кон мал­ку по­и­на­кво го­тве­ње со цел мал­ку да екс­пе­ри­мен­ти­ра­ат во куј­на­та

Во еден пер­и­од, на на­ши­те мај­ки им здо­де­а­ја тра­ди­ци­о­нал­ни­те ма­ке­дон­ски ја­де­ња што ги под­го­тву­ваа со го­ди­ни, го­ди­ни на­на­зад, па се „свр­теа“ кон мал­ку по­и­на­кво го­тве­ње со цел мал­ку да екс­пе­ри­мен­ти­ра­ат во куј­на­та. Тоа бе­ше вре­ме ко­га се го­тве­ше фран­цу­ски киш­ло­рен, по­тоа фран­цу­ска са­ла­та (по­крај тра­ди­ци­о­нал­на­та, ру­ска), фран­цу­ски ком­пир… За тој бран на фран­цу­ска­та куј­на во ма­ке­дон­ски­те се­мејс­тва најм­но­гу бе­ше ви­но­вен и нај­по­пу­лар­ни­от го­твач во тоа вре­ме, Сте­во Ка­ра­пан­џа, кој за­ед­но со Оли­вер Мла­кар вле­гу­ва­ше во на­ши­те до­мо­ви и со нив­ни­от на­стап пра­веа ли­ги да ти по­те­чат до­де­ка го­тват. И се зна­е­ше: се сед­ну­ва пред те­ле­ви­зор, со лист хар­ти­ја и со пен­ка­ло во ра­ка­та, мај­ка­та гле­да и ги за­пи­шу­ва со­стој­ки­те, де­ца­та па­ме­тат и и су­ге­ри­ра­ат ако не­што ис­пу­шти­ла. По­тоа ре­цеп­тот се пре­пи­шу­ва во го­ле­ми­от те­фтер, ка­де што се по­ме­сте­ни си­те дру­ги ре­цеп­ти и се под­го­тву­ва­ат за ви­кен­дот што до­а­ѓа. Ние ви го пред­ла­га­ме фран­цу­ски­от ком­пир, брз и ле­сен за под­го­тву­ва­ње, за кој не ве­ру­вам де­ка не­ко­му не­ма да му се до­пад­не. Со­стој­ки­те се ком­пир, јај­ца, си­ре­ње, шун­ка или сла­ни­на, се­то тоа што ре­дов­но го ја­де­те, ама пот­пе­че­но во та­ва и пре­ле­а­но со бе­ша­мел-сос е ви­стин­ска гоз­ба. Ужи­вај­те!

francuski kompir

Со­стој­ки:

1 ки­ло­грам ком­пир

250 гра­ма сла­ни­на или шун­ка

250 гра­ма твр­до си­ре­ње или пар­ме­зан

4 јај­ца

Мас­ло за ја­де­ње

Леб­ни тро­шки

Сол, црн пи­пер

Сла­тка пав­ла­ка

Ки­се­ла пав­ла­ка

1 жолч­ка

За бе­ша­мел-со­сот

50 гра­ма пу­тер

1 пол­на ла­жи­ца бе­ло браш­но

200 ми­ли­ли­три мле­ко

 

Под­го­то­вка:

Еден ки­ло­грам ком­пи­ри до­бро се ми­јат и се ва­рат во ло­нец со во­да. За ова ја­де­ње се пре­по­ра­чу­ва да се ко­ри­сти цр­вен (ро­зов) ком­пир, кој ко­га се ва­ри, не се рас­па­ѓа. Отка­ко ком­пи­рот ќе се сва­ри, се исту­ра во­да­та и во ло­не­цот се до­да­ва сту­де­на во­да, а по­тоа се лу­пат ком­пи­ри­те. Се сеч­ка­ат на кру­го­ви.

Се пра­ви бе­ша­мел-со­сот. Во тен­џе­ре, на за­гре­а­на ринг­ла се ста­ва пу­те­рот да се сто­пи и во не­го се до­да­ва ед­на пол­на ла­жи­ца браш­но. По­тоа се до­да­ва сту­де­но мле­ко. Овој сос не тре­ба да би­де густ, ту­ку на­про­тив, мо­же да би­де и по­ре­док. Ако сте го на­пра­ви­ле по­густ, сло­бод­но до­дај­те уште мле­ко.

Шун­ка­та или сла­ни­на­та се сеч­ка на сит­ни пар­чи­ња, а твр­до­то си­ре­ње се рен­да. Јај­ца­та се ва­рат осум му­ну­ти во вре­ла во­да, а по­тоа се тр­га­ат од ог­нот, се исту­ра вре­ла­та во­да и се до­да­ва сту­де­на за да мо­жат да се из­лу­пат по­до­бро. И тие се сеч­ка­ат на кру­го­ви.

Та­ва­та се пре­мач­ку­ва со мас­ло за ја­де­ње и по­тоа се по­си­пу­ва со леб­ни тро­шки. Врз тро­шки­те се ре­дат пр­во ком­пи­ри­те, по­тоа јај­ца­та, се по­со­лу­ва и се до­да­ва црн пи­пер. Оз­го­ра се до­да­ва од бе­ша­мел-со­сот. По­тоа по­втор­но се ре­ди ком­пир, пар­ме­зан, па сла­ни­на и на крај бе­ша­мел-сос и сѐ та­ка до­де­ка не се по­пол­ни та­ва­та. Гор­ни­от, пос­ле­ден слој мо­ра да за­вр­ши со ком­пир. Во оста­то­кот од бе­ша­мел-со­сот се до­да­ва сла­тка пав­ла­ка, ки­се­ла пав­ла­ка и ед­на жолч­ка и се­то ова се пре­ле­ва врз ком­пи­ри­те.

Фран­цу­ски­от ком­пир се пе­че по­ло­ви­на час во рер­на на 180 сте­пе­ни. Ко­га е го­тов, оз­го­ра по­втор­но се по­си­пу­ва со пар­ме­зан.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top