Колку пати кога сте биле болни од грип, или кога сте имале настинка, на лекар не ви препишале никакви лекови, туку ви рекле да пиете многу течности и да јадете супа од кокошка? Сега вака, како возрасни, слушајќи ги советите на лекарите си помислувате – кој ќе ја прави супата? А, да си купам една готова супа, во кесичка, ќе заврши работа? Е па… нема баш да заврши работа. Прво, вкусот не е ист, а и ефектот што треба да го постигне нема да биде посакуваниот.
Супата од кокошка е лек за сите болести. Во неа има многу зеленчук, тоа врзопче што се продава на пазар, познато како „комплет за супа“, а во него има морков, целер, пашканaт, магдонос, потоа компир, карфиол, брокола. Се додава и фиде, и на крајот јајце, ако сакате да биде погуста или да личи како крем-супа. Ако сте обожавател на крем-супи, тогаш оваа супа од кокошка слободно може да ја јадете и со павлака или со јогурт.
Секогаш, ама секогаш, без исклучок, ниту еден домашен ручек не поминува без супа. Може да биде од кокошка, може да биде само со зеленчук или, пак, со ќофтенца од мелено месо. Во сите варијанти е вкусна. Прво ќе ви го загрее стомакот, посебно во овие студени денови, ќе ве стопли и ќе ве потсети на секојдневниот ритуал додека растевте – еден чинија супа и веднаш на ѕидот каде што ја мерите висината проверувате колку сте пораснале. Бидејќи, ако не сте знаеле, од супата децата растат најмногу!
На здравје, супата!
Состојки:
1 кокошка
1 компир
Сол, црн пипер, мешан сув зеленчук
Зеленчук за супа, морков, целер, пашканат, магдонос
100 грама брокола
100 грама карфиол
По желба, малку салца од домати или свежи домати
Фиде
1 јајце
Подготовка:
Кокошката се сече на парчиња. Потоа се вари во тенџере полно со вода. Во него се додаваат измиените и исечкани целер, морков и пашканат. Се вари на тивок оган околу еден и пол час. Потоа бујонот се процедува низ цедалка. Кога месото е сварено се вади и најчесто се користи тоа од копанчињата и од крилцата. Се одделува месото од коските и се сечка на ситни парчиња. Се додава во процедениот бујон и во него се додава сол, црн пипер, мешан сув зеленчук, фиде и компир. Компирот се сечка на коцки, исто како и претходно сварениот морков. Десетина минути пред да биде готова супата, во неа се додаваат измиените броколи и карфиол. Потоа тенџерето се трга од оган и настрана се мати едно јајце. Во јајцето се додава малку од течноста од супата. Се разматува убаво и сето тоа се враќа во супата.
Оваа супа може да се јаде и со павлака или со јогурт или, пак, може да ѝ се додаде малку домашна салца или ситно исечкани свежи домати. Тоа зависи од сезоната, дали на пазар има убави и свежи домати за готвење или, пак, можеби е подобро да ја искористиме домашната салца, која ја направивме есеноска.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Науката потврди: Слободно јадете јајца, нема ризик од срцеви заболувања
-
Што да правите вишокот јајца од Велигден?
-
Прегледајте ги убаво вапсаните јајца: Ако го има ова на вашето велигденско јајце ќе ве следи среќа цела година
-
Велигденска традиција: Во Тиквешко се закопуваат велигденски јајца крај виновите лози