| четврток, 6 декември 2018 |

Су­па од ко­ко­шка – лек за си­те бо­ле­сти

Су­па­та од ко­ко­шка е лек за си­те бо­ле­сти. Во неа има мно­гу зе­лен­чук, тоа вр­зоп­че што се про­да­ва на па­зар, поз­на­то ка­ко „комп­лет за су­па“, а во не­го има мор­ков, це­лер, па­шканaт, маг­до­нос, по­тоа ком­пир, кар­фи­ол, бро­ко­ла

Кол­ку па­ти ко­га сте би­ле бол­ни од грип, или ко­га сте има­ле на­стин­ка, на ле­кар не ви пре­пи­ша­ле ни­ка­кви ле­ко­ви, ту­ку ви рек­ле да пи­е­те мно­гу теч­но­сти и да ја­де­те су­па од ко­ко­шка? Се­га ва­ка, ка­ко во­зрас­ни, слу­шај­ќи ги со­ве­ти­те на ле­ка­ри­те си по­мис­лу­ва­те – кој ќе ја пра­ви су­па­та? А, да си ку­пам ед­на го­то­ва су­па, во ке­сич­ка, ќе за­вр­ши ра­бо­та? Е па… не­ма баш да за­вр­ши ра­бо­та. Пр­во, вку­сот не е ист, а и ефе­ктот што тре­ба да го по­стиг­не не­ма да би­де по­са­ку­ва­ни­от.

Су­па­та од ко­ко­шка е лек за си­те бо­ле­сти. Во неа има мно­гу зе­лен­чук, тоа вр­зоп­че што се про­да­ва на па­зар, поз­на­то ка­ко „комп­лет за су­па“, а во не­го има мор­ков, це­лер, па­шканaт, маг­до­нос, по­тоа ком­пир, кар­фи­ол, бро­ко­ла. Се до­да­ва и фи­де, и на кра­јот јај­це, ако са­ка­те да би­де по­гу­ста или да ли­чи ка­ко крем-су­па. Ако сте обо­жа­ва­тел на крем-су­пи, то­гаш оваа су­па од ко­ко­шка сло­бод­но мо­же да ја ја­де­те и со пав­ла­ка или со јо­гурт.

supa

Се­ко­гаш, ама се­ко­гаш, без иск­лу­чок, ни­ту еден до­ма­шен ру­чек не по­ми­ну­ва без су­па. Мо­же да би­де од ко­ко­шка, мо­же да би­де са­мо со зе­лен­чук или, пак, со ќо­фтен­ца од ме­ле­но ме­со. Во си­те ва­ри­јан­ти е вкус­на. Пр­во ќе ви го за­грее сто­ма­кот, по­себ­но во овие сту­де­ни де­но­ви, ќе ве стоп­ли и ќе ве по­тсе­ти на се­којд­нев­ни­от ри­ту­ал до­де­ка рас­те­вте – еден чи­ни­ја су­па и вед­наш на ѕи­дот ка­де што ја ме­ри­те ви­си­на­та про­ве­ру­ва­те кол­ку сте по­рас­на­ле. Би­деј­ќи, ако не сте зна­е­ле, од су­па­та де­ца­та рас­тат најм­но­гу!

На здрав­је, су­па­та!

Со­стој­ки:

1 ко­ко­шка

1 ком­пир

Сол, црн пи­пер, ме­шан сув зе­лен­чук

Зе­лен­чук за су­па, мор­ков, це­лер, па­шка­нат, маг­до­нос

100 гра­ма бро­ко­ла

100 гра­ма кар­фи­ол

По жел­ба, мал­ку сал­ца од до­ма­ти или све­жи до­ма­ти

Фи­де

1 јај­це

Под­го­то­вка:

Ко­ко­шка­та се се­че на пар­чи­ња. По­тоа се ва­ри во тен­џе­ре пол­но со во­да. Во не­го се до­да­ва­ат из­ми­е­ни­те и исеч­ка­ни це­лер, мор­ков и па­шка­нат. Се ва­ри на ти­вок оган око­лу еден и пол час. По­тоа бу­јо­нот се про­це­ду­ва низ це­дал­ка. Ко­га ме­со­то е сва­ре­но се ва­ди и нај­че­сто се ко­ри­сти тоа од ко­пан­чи­ња­та и од крил­ца­та. Се од­де­лу­ва ме­со­то од ко­ски­те и се сеч­ка на сит­ни пар­чи­ња. Се до­да­ва во про­це­де­ни­от бу­јон и во не­го се до­да­ва сол, црн пи­пер, ме­шан сув зе­лен­чук, фи­де и ком­пир. Ком­пи­рот се сеч­ка на коц­ки, исто ка­ко и прет­ход­но сва­ре­ни­от мор­ков. Де­се­ти­на ми­ну­ти пред да би­де го­то­ва су­па­та, во неа се до­да­ва­ат из­ми­е­ни­те бро­ко­ли и кар­фи­ол. По­тоа тен­џе­ре­то се тр­га од оган и на­стра­на се ма­ти ед­но јај­це. Во јај­це­то се до­да­ва мал­ку од теч­но­ста од су­па­та. Се раз­ма­ту­ва уба­во и се­то тоа се вра­ќа во су­па­та.

Оваа су­па мо­же да се ја­де и со пав­ла­ка или со јо­гурт или, пак, мо­же да ѝ се до­да­де мал­ку до­маш­на сал­ца или сит­но исеч­ка­ни све­жи до­ма­ти. Тоа за­ви­си од се­зо­на­та, да­ли на па­зар има уба­ви и све­жи до­ма­ти за го­тве­ње или, пак, мо­же­би е по­до­бро да ја иско­ри­сти­ме до­маш­на­та сал­ца, ко­ја ја на­пра­вив­ме есе­но­ска.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top