Во Македонија нема куќа што не прави домашна ракија, нема семејство што не одгледува или купува грозје и што не ужива во ритуалот правење домашно вино за своја душа, ама Американец, кој произведува врвна ракија од македонско грозје и кој зборува со таква страст и љубов за правењето ракија, не сте запознале.
Освен ако лично не го познавате Ерик Мантон, дипломат во ОБСЕ, кој веќе девет години, со повремени прекини, живее во регионов. Тој реши да прави домашна ракија од македонски производи. За својата страст, правењето ракија, доби и официјална верификација на трудот. На Саемот за ракија во Белград, кој е најголем во регионот, пред две години освои две златни и еден сребрен медал. Златата беа за „премиум мастер гранд резрв“ и за ракијата од доцен вранец. Среброто беше за ракијата „хамбург“.
– Чест ми е што успеав да ја однесам македонската ракија на најголемиот балкански саем и што освоивме две злата и едно сребро. Мојата заштитна марка „алхемист“ и уште една, „алтан“, беа единствените македонски претставници на тој саем – вели Мантон.
Ерик Мантон е македонски зет, среќно оженет со Ида Николовска, сега Мантон, со која има две прекрасни девојчиња, две и полгодишната Леона и седуммесечната Луција. Вљубен е во македонското овошје, во македонското грозје, лозовите ридови што се протегаат во недоглед, во храната, ракиите, мирисите, сончевите денови, кои ги носат на себе најубавите бои…
Приказната за „алхемист“
Заедно со Ида го почнаа патувањето по македонските виногорја истражувајќи, експериментирајќи низ годините со грозјето, овошјето, вкусовите. Ја основаа марката „алхемист“ и сега нивната палета производи, кои се најчесто за домашна употреба, за дегустирање во добро друштво, поминуваат низ фаза во која се соочуваат со проблеми со кои се соочуваат повеќето претприемачи – пронаоѓање соодветен партнер за оваа авантура од хоби да прерасне во мал бизнис.
– Дваесет години живеам низ Европа и пробував, пиев, дегустирав различни видови грапа, бренди, шнапс, што би рекле Германците за ракијата. Во 2003 година работата како дипломат во ОБСЕ ме донесе во Македонија и тогаш првпат ја пробав македонската ракија. Пет години подоцна, во Охрид, со чичко Ристе го наложив првиот казан за ракија. Таа ракија беше од охридска цреша. Ракијата беше одлична. Од споредбеното искуство што го здобив низ годините почнав да размислувам за убавината на овошните ракии. Македонија има најубаво овошје на светот и никој не прави ракија од него. Затоа решив јас да пробам. Работев со момците од „Алтан“ и со едни наши поранешни семејни пријатели, кои произведуваат одлична ракија и кои ми помогнаа да правам различни експерименти. Сега сме во период на консолидација. Правиме повеќе експерименти за да ја задоволиме нашата љубопитност и да ги усовршиме веќе постојните производи. Најважно е да бидеме постојани во квалитетот на производите – ја раскажува Ерик својата приказна.
Производите на „Алхемист“
„Алхемист“ произведува лозова ракија, овошна ракија, ликер и вино порто. Лозовата ракија ја прават од еден вид грозје како што е црн мускат, мерло, вранец, траминец, шардоне, а имаат и куве (тоа се комбинирани сорти грозје каде што се користи и сортно и трпезно гројзе). „Блек мускат“, која има чист остар мускатен вкус, „спешл резрв“, која е класична жолта ракија, комбинација од сортите афусали и вранец, која зрее во беровски дабови буриња засилена со природен вкус на кафе и на бадем, потоа „еликсир“, која е направена од две автохтони, традиционални македонски сорти кралица и ранка. „Алхемист“ има овошни ракии од праска, кајсија, цреша, вишна, дуња, крушка вилјамовка и од капини.
– Нашата ракија е сосема природна, без вештачки сирупи и бои или, пак, дабови чипсови натопени во разни ароми. Исклучително квалитетно грозје , разни видови природни тревки и буриња. Нашата целна група е фокусирана на вистинските ентузијасти со рафиниран вкус за висококвалитетно производство. Ние посебно се грижиме да ги задржиме духот и сортните карактеристики на грозјето што го употребуваме и тие да доминираат во крајниот резултат. Целиот негов мирис и вкус. Во нашите ракии можете да го почувствувате мускатот, вранецот, мерлото и сите други сорти. Затоа и заштитната марка ја нарековме „алхемист“, ние ја извлекуваме главната есенција од тие сорти, нивната вистинска душа. Со нивно мешање добиваме магични напитоци – објаснува Ерик.
Македонскиот зет е посебно горд на виното порто и е еден од ретките во Македонија што го произведува за своја душа и за гостите во нивниот дом во Скопје, се разбира.
– Некогаш навечер, пред спиење сакате да се отпуштите, а не ви се пие ракија. Затоа е најдобро виното порто. Многу одамна бев во Португалија и таму го „открив“ ова вино, многу ми се допадна и затоа решив да го правам овде. Ние го подготвуваме од чисти сорти, без мешање на различни грозја. На вино вранец се додава чиста сорта ракија вранец и со тоа се спречува натамошната ферментација на грозјето – објаснува Ерик.
„Алхемист“ освен на составот на ракиите мислеле и на конечниот, краен производ, така што нивните ракии се „спакувани“ во елегантни модерни шишиња, со етикета на која пишува од кој регион е грозјето, какво грозје е користено, името на ракијата, составот, проценти алкохол.
– Ние имаме конечен дизајнерски производ каде што се забележува женскиот сензибилитет, а за него е задолжена мојата сопруга Ида. Внимаваме секоја ракија да биде спакувана во шише што ѝ одговара на ракијата според силата и вкусот – вели Ерик.
Совети од Ерик Мантон за добра ракија
Важно е мирисот и вкусот да се совпаѓаат. Ако не е така, тогаш некој мами!
Вкусот на ракијата треба да остане во устата дваесетина секунди. Ако вкусот се задржува, тогаш тоа е високо квалитетна ракија, која нема дополнителна арома, вештачки бои, засладувачи!
Најважно: да немаш главоболка следниот ден иако си испил повеќе, под услов да не си измешал ракија со некој друг алкохол!
Претседателот Иванов голем љубител на ракиите на „Алхемист“
Меѓу обожавателите на ракиите на „Алхемист“ е и македонскиот претседател Ѓорге Иванов, кој имал можност да проба некои од производите на Ерик во самите почетоци на ова хоби. Ерик и Ида веќе неколку години прават презентации и дегустации по странските амбасади и претставништва во Македонија и во регионов. На презентациите има предавања за тоа како се прави ракијата, кои алхемичарски рецепти се следат за некои од волшебните напитоци, од кои региони се набавува грозјето, се дегустираат неколку вида ракии или вина порто, се мези во добро друштво, се зборува за љубовта и за магијата, се живее секој миг со сите свои бои и мириси…
Пишува: Александра Мазнева Бундалевска
Фото: Дејан Станчевски
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.