| четврток, 6 декември 2018 |

Комбуха – лек за сѐ

Kombuha-500x375Комбухата е здрав напиток кој се прави од јапонската чајна габа – комбуха.

Комбухата е габа составена од желатиноидна и жилава габна мембрана во облик на плоснат диск. Живее во хранлив раствор од чај и шеќер, во кој постојано се размножува. Габниот диск прво се проширува по целата површина на чајот, а потоа се здебелува. Кога се одгледува на правилен начин, таа расте и ‘рти.

Комбухата содржи неколку пати поголемо количество витамин Ц отколку лимонот. Од витамините од групата Б ги содржи: Б1, Б2, Б3, Б6 и Б12.

Најважната компонента, која се наоѓа во големо количество во екстрактот од комбухата, е глукуронската киселина. Таа го носи епитетот на „главен чистач“ на метаболизмот во човечкиот организам, како и штетните материи кои се внесуваат од надворешната средина преку храната, воздухот, водата и друго.

Антибиотската компонента во комбухата – течноста претставува една киселина со засилено антибиотско, а делумно и антивирусно дејство.

Списокот на болести што се лекуваат со оваа габа е долг, односно таа:

– го продолжува животниот век;

– го спречува создавањето брчки;

– го подобрува дишењето;

– ги чисти крвните садови;

– отстранува мачнина при возење;

– ги зајакнува мускулите на нозете;

– го зајакнува ослабениот имунитет;

– ја чисти крвта;

– ги омекнува, раствора и чисти жолчните камења.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top