Истражувањето спроведено по орално конзумирање на мелен цимет, во крвта и во мозокот на глувците се зголемува нивото на натриум бензонат кој го запира губењето на протеинот Паркин и ДЈ-1, чие ниво во мозокот се намалува кај заболени, ги штити невроните, го урамнотежува нивото на неуротрансмитер и ги подобрува моторните функции.
Авторите на истражувањето заклучуваат дека циметот би можел да биде еден од најсигурните пристапи во запирањето на развојот на Паркинсонова болест, но тие сознанија мора прво да се испитаат во клинички студии, кои во контролирани услови би го истражиле влијанието на мелен цимет на пациенти кои страдаат од Паркинсонова болест.
Паркинсоновата болест е хронично и прогресивно пореметување на движењето кај кое доаѓа до пречки во работата и смрт на нервните клетки.
Новото истражување врз глувци покажало дека циметот би можел да помогне во зачувување на нервните клетки кај заболени од оваа сериозна невролошка болест.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Ова се првите симптоми на рак на дебело црево…
-
Уште еден дипломат од американската амбасада во Куба заболе од мистериозната болест
-
Ова бебе има 23 години: Роден е 1995 година и престанал да се развива откако наполнил една година (видео)
-
Внимавајте на своите деца: Опасна полово пренослива болест се шири меѓу младите


