Печено пиле со сол, пиле полнето со суви сливи, пилешко со мед… Пилето може да го печете на повеќе начини и, секако, да му се насладувате. Овој пат ви го предлагаме со ореви – храна за вистинско уживање. Како гарнир, може да го послужите со компир-салата или пекарски компир или, пак, со грашок.
Состојки:
1 пиле
Сол, црн пипер
Магдонос
1 дл вода
500 грама исчистени ореви
40 грама путер
20 грама брашно
50 грама исечкан лук
Подготовка:
Исчистеното пиле се посолува, се посипува со црн пипер, се става во стаклен, огноотпорен сад, се налева со вода, се покрива и се пече 50 минути во рерна.
Печеното пиле се сече на осум парчиња и се реди во стаклена огноотпорна чинија.
Путерот и брашното се пржат и се додаваат мелените ореви, исечканиот лук и сокот од печеното пиле.
Така приготвениот сос добро се изварува и се прелева врз парчињата печено пиле. Јадењето се става уште пет до 10 минути во рерна и се служи топло.
Се сервира со компир-салата или со грашок.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.