Комбухата е здрав напиток кој се прави од јапонска чајна габа – комбуха. Комбухата се користела во Источна Европа, Русија и Јапонија неколку столетија. Самото име комбуха потекнува од Јапонија од 415 година.
Во прастарите времиња комбухата била привилегија само на царските дворови и се третирала како недопирлива тајна во Јапонија. Пред повеќе илјади години, јапонскиот цар го поканил на гости кинескиот цар. Кога завршило гостувањето љубезниот домаќин сакал на ценетиот гостин да му даде нешто многу вредно, како подарок за трајно сеќавање. Се разбира тоа била комбухата.Така и на кинескиот двор бил заведен истиот режим кон подарокот.
Кога се одгледува на правилен начин, таа расте и ‘рти.
Токму од тие причини оваа чајна габа претставува вистинска мала биохемиска фабрика.
Здравиот црн дроб ја создава за да ја прочисти крвта. Таа го носи епитетот на „главен чистач” на отровите кои се појавуваат во процесот на метаболизмот во човечкиот организам, како и штетните материи кои се внесуваат внатре од надворешната средина преку храната, воздухот, водата и друго..
Докажано е дека голем број од нејзините компоненти имаат антибиотиски и детоксикаторски карактеристики, кои играат посебна улога во биохемиските процеси во организмот.
Со нејзина помош успешно може да го регулирате и избегнете појавувањето на запекот и на хемороидите, но и да ја санирате цревната флора.
Иако пијалокот има малку кисел вкус, сепак тој не предизвикува никаква кисела состојба во желудникот , туку го олеснува варењето и кај тешко сварливата храна.
Комбухата– убиец на ракот
Списокот е проширен од неколкумина познати лекари од минатото:
Комбухата не се препорачува за деца под 1 годишна возраст, бидејќи содржи бактерии и ензими кои би можеле да бидат тешки за детскиот пробавен систем кој е во фаза на формирање.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.