Варените јајца кои се вапцаат за Велигден, всушност имаат многу краток рок на траење, многу помал од свежите јајца.
Тоа е поради тоа што со варењето на јајцата го отстрануваме заштитиниот надворешен слој кој ја обвиткува лушпата, поради што таа станува ранлива на воздух, бактерии и други работи кои можат да го контаминираат јајцето и да го загрозат нашето здравје.
Тврдо вареното јајце може да остане свежо до 7 дена, но ако е излупено, тоа ќе остане свежо само 5 дена.
Како би се осигурале дека варените јајца се безбедни за јадење, изладете ги после варењето и веднаш ставете ги во фрижидер.
Јасен знак дека јајцето е расипано е мирисот. Ако зебележите дека варените јајца имаат непријатен мирис, кој потсетува на сулфур, веднаш фрлете ги.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Науката потврди: Слободно јадете јајца, нема ризик од срцеви заболувања
-
Што да правите вишокот јајца од Велигден?
-
Прегледајте ги убаво вапсаните јајца: Ако го има ова на вашето велигденско јајце ќе ве следи среќа цела година
-
Велигденска традиција: Во Тиквешко се закопуваат велигденски јајца крај виновите лози