Јавна соба продолжува со социјалната програма за кулинарско издигнување, односно запознавање на други култури преку организирани кулинарски презентации. Во среда, 7. декември со почеток од 20:00 часот во Јавна соба на репертоар е холандската кујна. Под водство на холанѓанецот Пол Хотхаузен за прв пат во Македонија ќе се дегустираат врвни специјалитети од северниот дел на Европа.
Холандија како земја сигурно не е прва на листа кога ќе помислиме на јадења, особено не на специјалитети и традиционална јадења. Но тоа е од причина што нивната кујна не ни е воопшто позната нам во Македонија. Холанѓаните јадат здрава и вкусна храна, базирана на зеленчуци, риба и месо. Просечен животен век кај луѓето во Хоалндија е 80 години.
Мешавината на вкусовите во повеќето главни јадења сигурно не е нивна автохнона рецептура, туку е што е увезено од бивштите и сегашните колонии (Индонезија, Суринам, Аруба), но и да не заборавиме дека холанѓаните иако се мала нација ( 17 милиони жители) се светски патници со векови наназад. Сите овие навики, традиции и култури се интегрирани денес во холандската кујна која што по многу гастрономи се смета за светски микс. Рапидниот развојот на ХОРЕКА секторот од 80-тите наваму допринесува Холандија да стане гастрономска сила која пласираше на површина плејада на познати кувари, добара дел од нив и ТВ ѕвезди, огромен број на “Michelin” ресторани и амбасадори на добра храна. Она што исто така многу значајно е дека Холандија е четврта по ред земја извозник на храна во свет.
Во среда на мени се сервираат холандска супа од зеленчук со телешко месо и крцкава сланина, салата од цикорија, порција зајак со традиционално пире од четири зеленчуци , пита од јаболка и божиќни круши во сос од вино.
Јавна соба со оваа тематска вечера го заокружува циклусот на вечери за 2016 година. Во 2017 година проектот Вкусот на Скопје продолжува, во јануари 2017 најавени се кувари од светски калибар од Италија, Хрватска и Велика Британија кои ќе одржат серија на работилници за поширока јавност.
Јавна соба е центар за гастронсмко продуховување, каде покрај редовното мени кое изобилува со врвни специјалитети, се организираат презентации на молекуларан гастрономија и се презентираат сите новитети во кулинарсвото.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.