Ова врста на мешунки е одличен извор на протеини и железо. Содржајот на калциум и калиум во листот на леблебијата е многу поголем од спанаќот и зелката, додека содржајот на железо, цинк, бакар е приближно ист.
Го намалува холестеролот – во овие мешунки има и магнезиум, кој е клучен фактор за регулирање на притисокот, контролирање на работата на срцето, врзување на калциумот за коската, како и намалување на нивото холестеролот. Леблебијата има низок гликемиски индекс, така да можи да поможи во стабилизацијата на нивото на шеќерот во крвта. Леблебиите лесно се варат и помогнуваат кај проблеми со пробавниот систем и на луѓе кои патат од синдром на иритабилно црево. Доколку редовно се јадат, ова мешунка можи брзо да го намали холестеролот.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.