| четврток, 6 декември 2018 |

Ра­та­туј

ratatuj-

Ра­та­туј е спе­ци­ја­ли­тет на Про­ван­са, Фран­ци­ја, и со­др­жи бо­гат­ство на вку­со­ви што до­а­ѓа­ат од зе­лен­чу­кот и од за­чи­ни­те што ги со­др­жи. Ра­та­туј мо­же да се ја­де и зи­ме и ле­те, но се пре­по­ра­чу­ва по­себ­но во ле­то по­ра­ди тоа што е ни­ско­ка­ло­ри­чен. Ова ја­де­ње се по­вр­зу­ва со гра­дот Ни­ца. Мо­же да се пос­лу­жи ка­ко топ­ло пред­ја­де­ње, глав­но ја­де­ње или ка­ко лад­но пред­ја­де­ње би­деј­ќи мо­же да се под­го­тву­ва и еден ден по­ра­но, а отка­ко ќе от­стои еден ден е уште по­вкус­но. Се под­го­тву­ва од до­ма­ти, мо­дар пат­ли­џан, ти­квич­ки, пи­пер­ки, евен­ту­ал­но кро­мид и лук. Од за­чи­ни пред­ност има­ат свеж бо­си­лек, мај­чи­на ду­шич­ка, ма­јо­ран, маг­до­нос. Во не­кои ре­цеп­ти се до­да­ва и ед­на ла­жич­ка ше­ќер.

Со­стој­ки:

1 цр­ве­на пи­пер­ка

1 жол­та пи­пер­ка

2 ти­квич­ки

2 до­ма­та

1 лук

1 мо­дар пат­ли­џан

200 мл до­ма­тен сос

Бо­си­лек

Сол и црн пи­пер

Под­го­то­вка:

Пр­во ис­чи­сте­те ги пи­пер­ки­те од сем­ки­те и на­сеч­кај­те ги на ма­ли коц­ки. Ти­квич­ки­те, мо­дри­от пат­ли­џан и лу­кот, исто та­ка, на­сеч­кај­те ги на ма­ли коц­ки.

Пред да ги исеч­ка­те на коц­ки и до­ма­ти­те, по­то­пе­те ги кра­тко во зо­ври­е­на во­да, а по­тоа из­ва­де­те ги и из­лу­пе­те им ја луш­па­та. На­сеч­кај­те ги и нив на по­го­ле­ми коц­ки.

Зе­лен­чу­кот поч­не­те да го го­тви­те на сред­но си­лен оган и го­тве­те го око­лу 15 ми­ну­ти, до­де­ка не омек­не. До­де­ка се го­тви, ста­ве­те ги за­чи­ни­те – сол, црн пи­пер и бо­си­лек.

Ко­га ќе би­де го­то­во, из­ва­де­те го зе­лен­чу­кот од ло­нец и пре­фр­ле­те го во друг сад. Во ло­не­цот ќе оста­не сос од зе­лен­чу­кот. Во не­го до­дај­те го до­мат­ни­от сос и не­ка се го­тви на ти­вок оган уште 20 ми­ну­ти, сѐ до­де­ка не се згус­не. До­би­е­ни­от сос про­це­де­те го низ це­дал­ка, а по­тоа пре­леј­те го зго­тве­ни­от зе­лен­чук со не­го.

Ра­та­туј, по жел­ба, се сер­ви­ра ла­ден или то­пол.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top