Сигурно ви се има случено, компирите долго да стојат на топло и влажно. Тоа е причина за ‘ртење, а потоа ги фрлате затоа што сметате дека не е здрав за јадење.
Но научниците тврдат дека нема смисла да се фрлаат таквите компири, и дека се повеќе од добри за конзумирање.
Затоа не ги фрлајте одма во ѓубре, едноставно со нож одрежете го тој дел од компирот и тој ќе има одличен вкус. Шансите за компирот да изрти на само една недела после купувањето се 50%, би било голема штета доколу сето тоа се фрла во канта.
Во Велика Британија компирот е намирницата која најмногу се фрла, после лебот. А најголема причина за тоа е компирот ‘рти. Но истражувачот Крис Бишоп, тврди дека нема причина да се фрлаат таквите компири. Доволно е да се изрежи тој дел, и компирот е спремен за готвење.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.