Разликата помеѓу гелато и сладолед, луѓето најчесто не ја знаат, или само мислат дека гелато е италијанското име за сладолед, што е точно, но сепак има важна разлика. За разлика од гелато, сладоледот мора да содржи најмалку 10% млечна маст и мора да се меша за време на замрзнувањето при што во мазната структура влегува воздух. Гелато содржи помалку млечни масти и помалку воздух, што влегува во него за време на замрзнувањето.
Исто такa има разлика во замрзнувањето, сладоледот се замрзнува на -18, а гелато само на -12 степени. Гелато, за разлика од сладоледот се прави само од природни намирници. Во почетната фаза, гелато навистина изгледа како сладолед, но со побавното мешање влегува помалку воздух, така што, резултатот е посочен и покремаст десерт.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Девојче (16) се омажи за 44-годишен маж: Сакав семејство, а тој е совршен за тоа
-
Најопасниот сладолед во светот: Кој сака да го проба „ѓаволскиот здив“, прво треба да потпише писмена согласност (видео)
-
Лекар пропишал необична терапија на четиригодишно дете
-
Му купила сладолед, а потоа со детето завршиле по лекари- искуство на една мајка