Водечките произведувачи на чоколадо под притисок на англискиот завод за јавно здравство до 2020 година мора да ги намали големините на своите производи за 20 отсто за да ги задоволи новите мерки за намалување на внесувањето на шеќерот во исхраната.
Производителите на чоколадо велат дека мора да ја намалат величината на своите производи бидејќи промена на количината на шеќерот би го намалила вкусот на нивните производи. Некои велат дека тоа дури би можело да има лаксативен ефект.
Производителите уште не решиле дали намалувањето на производите ќе влијае на намалување на цената.
Предлогот за намалување на внесувањето на шеќерот првпат е претставен во кули 2016 година, а бројни активисти сметаат деа количината на шеќерот треба да биде намалена за 50 отсто, а за таа количина мастите треба да се намалат за 20 отсто. Причината е во се поголемиот број дебели деца.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.