| четврток, 6 декември 2018 |

Гостите нарачуваат повеќе храна ако ги служат покрупни келнери

Гостите во рестораните нарачуваат повеќе храна ако ги служат покрупни келнери, покажува истражувањето на американските и германските научници.

Во истражувањето учестувале 60 ресторани и 497 интеракции меѓу келнери и гости.

Покрупните келнери добивале во просек повеќе нарачки за храна, но и 17 отсто поголеми нарачки за алкохол за разлика од другите келнери. Истражувањето покажало дека гостите кои ги послужувале покрупни келнери имале четири пати повеќе шанси да нарачаат и десерт.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top