Многумина од оние кои што уживаат во вкусот на тестенините сигурно забележале дека чувството на ситост по убавиот оброк не се задржува подолго време.
Обичните тестенини кои се произведени од обично бело пченично брашно скоро и да немаат никаква нутритивна вредност.
Имено, тие не содржат растителни влакна кои би можеле да го одржат чувството на ситост, па токму затоа нутриционистите сметаат дека тоа е причината за феноменот што повеќе ги јадеме толку повеќе ги сакаме.
Најдобар избор за сите вистински љубители на тестенините се оние кои се направени од житарици од цело зрно како што се хељдата, пченката или киноата.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.