| четврток, 6 декември 2018 |

Вкусот на Пелагонија во „Јавна соба“ (галерија)

Органска храна и зачини, врвни деликатеси, рачно изработен накит, нови туристички капацитети по најповолни цени, ексклузивна облека, ќе бидат изложени на вториот регионален Саем за туризам и експанзија на мали бизниси, кој ќе биде отворен денеска во Центарот за дизајни иновации „Јавна соба“, кој овој пат ја претставува Пелагонија како нов економски мотор во Македонија.

13043550_1787771918108274_7393793364453401481_n

Целта на саемот е да се доближи локалниот потенцијал од Пелагонија пред пошироката публика.

13062301_1787771808108285_6749352665545089731_n

Она што особено ќе ја освои урбаната публика во Скопје се: свежо приготвена преспанска белвица и крап, крушевски локум, пелистерски мед, слатка и мармалади од нови локални производители, пикантни макала и сосеви, дивеч приготвен на преспански начин, накит и ракотворби.

13082615_1787771934774939_653651482933188701_n

Посетителите ќе можат да учествуваат во дегустации на храна, како и на работилници за изработка на вез, накит и вапцање на јајца. Дополнително, на саемот ќе се претстави и „Мариово off road“, понуда за авантуристи како дел од спортско-рекреативната понуда во Пелагонија.

13087864_1787771768108289_734897635292976893_n

Саемот, кој ќе заврши утре, го организираат локалните акциони групи Пелагонија и Агролидер, со поддршка од Проектот на УСАИД, кофинансиран од Владата на Швајцарија. Влезот на саемот е бесплатен.

13091933_1787771844774948_7428963145035299783_n

13096224_1787771888108277_7199281576495747299_n

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top