Тараненик? Што е тоа? На тие што не се по потекло од Кавадарци и од околината, на прво слушање зборот „тараненик“ им изгледа многу чудно, ама ако внимателно се заслуша и ако го поделите зборот „тараненик“, прва асоцијација ви е тарана. Во ова јадење мора да има тарана. Но, освен тарана, мора да има и уште нешто… Кој вид тестенина е карактеристична за Македонија освен тарана? Јуфки. Убави, вкусни, домашни, со јајца, кои нашите баби и тетки ги сукаат на есен, па потоа си сушат на бели чаршафи распослани по цела куќа.
Ова јадење го обожаваат сите деца. Нема дете што не сака јуфки, тарана, макарони, шпагети. Тараненикот е јадење во чиешто подготвување може да учествуваат и децата, да ви помагаат. А, потоа додека се пече тараненикот, да се врткаат околу рерната и постојано да прашуваат: Готово е? Уште колку? Ми се јаде….
Тараненикот може да се јаде со сирење или кашкавал, кој како сака, може да се додаде и доматен сос, по вкус.
Состојки:
250 грама домашна тарана
250 грама домашни јуфки
Еден литар вода
Сол, масло за јадење
Сирење или кашкавал
Подготовка:
Во тава за печење прво се реди еден ред јуфки, па потоа тарана, и сѐ така наизменично додека не се пополни тавата. Така наредени во тавата, се ставаат во рерна да се потпечат, да фатат боја. Во меѓувреме, додека се потпекуваат во рерната, во едно тенџере се загрева вода со сол. Во друга тава се загрева масло за јадење. Кога тараненикот ќе се потпече во рерната, прво се полева со жешката вода, а потоа се налева со врелото масло за јадење. Тараненикот се пече додека не изврие водата во тавата. Тогаш се вади тараненикот од рерна и озгора по желба му се додава сирење или кашкавал, а кога се сервира, за тие што сакаат, може да се збогати со доматен сос.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.