За здравствената состојба да биде под контрола, важно е дебелото црево да биде во најдобра форма. Тоа игра најважна улога во варењето и апсорбирањето на хранливите материи од храната и игра важна улога во имунитетот.
Ако дебелото црево не функционира како што треба, може да стане место каде што се собираат токсините и тоа многу подолго отколку што би требало.
Најраните симптоми дека дебелото црево не функционира како што треба вклучуваат проблеми со варењето и констипација. Доаѓа и до дијареа, кога телото се обидува да ги исфрли токсините. Останатите симптоми вклучуваат подуеност на стомакот, претерани гасови и болки во стомакот.
Токсините во дебелото црево потоа влијаат и на целосната здравствена состојба, слабеејќи го имунолошкиот систем и оставајќи ве подложни на различни инфекции и вируси. Нервозата, главоболките, болките во зглобовите и слични симптоми исто така се честа појава.
Здравата исхрана е најдобриот начин за да го сречите акумулирањето на токсини во дебелото црево. Добра идеја е да внесувате повеќе овошје и зеленчук, бидејќи овие продукти се богати со влакна и антиоксиданси. Би требало да го ограничите внесувањето на црвено месо, мрсна и преработена храна. Од голема помош се и многу течности и редовна физичка активност.
За веднаш да го подобрите своето здравје и да се осигурате дека вашето дебело црево функционира како што треба, направете прочистување на организмот.
Еден од најстарите рецепти станал популарен уште во далечната 1940-та година.
За него потребни ви се следните состојки:
- 2 лажици сок од лимон
- 2 лажици јаворов сируп
- 1/10 лажичка црвена мелена пиперка
- 300 милилитри дестилирана вода
Измешајте ги сите состојки во голема чаша и добро измешајте. Пијте пет до осум пати на ден.
Пијте ја напивката најмалку 10, а најмногу 16 дена.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.