| четврток, 6 декември 2018 |

Ро­лат со ме­ле­но ме­со и со мо­ца­ре­ла

Sicilian+meat+roll+13

 

600 гра­ма ме­ша­но ме­ле­но ме­со

20 гра­ма ча­де­на сла­ни­на

Ед­на цр­ве­на пи­пер­ка

Еден кро­мид

Две пар­чи­ња стар леб

2 чеш­ни­ња лук

Ед­но јај­це

Ед­но па­кет­че пра­шок за пе­чи­во

2 ла­жи­ци браш­но

Ед­на ла­жи­ца леб­ни тро­шки

Три па­кет­чи­ња мо­ца­ре­ла

Ед­на ки­тка маг­до­нос

Сол, црн пи­пер

Ме­ле­ни чи­ли-пи­пер­чи­ња

Сеч­ка­ни ли­сто­ви тем­јан

Под­го­то­вка: Исеч­ка­ни­от кро­мид се пр­жи на мас­ло за ја­де­ње. Цр­ве­на­та пи­пер­ка се сеч­ка на коц­ки. Се до­да­ва­ат ме­ле­но­то ме­со, пи­пер­ка­та и исеч­ка­ни­от лук. Ме­со­то се пр­жи до­де­ка не до­бие уба­ва бо­ја. Сме­са­та се тр­га на стра­на за да се ола­ди.

Две­те пар­чи­ња стар леб се по­то­пу­ва­ат во во­да. По­тоа се це­дат и се сеч­ка­ат на пар­чи­ња. По­тоа се до­да­ва­ат јај­це­то, пра­шо­кот за пе­чи­во, браш­но­то и леб­ни­те тро­шки. Во долг ка­лап ста­ве­те алу­ми­ни­ум­ска фо­ли­ја ко­ја ќе ја пре­мач­ка­те со мас­ло за ја­де­ње. Во фо­ли­ја­та ста­ве­те по­ло­ви­на од сме­са­та, па на­ре­де­те ја мо­ца­ре­ла­та врз ме­со­то. На крај до­дај­те го оста­то­кот од сме­са­та со ме­ле­но ме­со.

За­греј­те ја рер­на­та на 200 сте­пе­ни и пе­че­те ја око­лу 15 ми­ну­ти со за­тво­ре­на фо­ли­ја. По­тоа отво­ре­те ја фо­ли­ја­та, на­ма­ле­те ја тем­пе­ра­ту­ра­та на 180 сте­пе­ни и пе­че­те уште 45 ми­ну­ти.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top