| четврток, 6 декември 2018 |

Су­па со ле­ќа и со гра­шок

Tuscan White Bean Soup 3

Со­стој­ки:

1 ча­ша ле­ќа

200 гра­ма за­мрз­нат гра­шок

2 мор­ко­ва

2 кро­ми­да

200 гра­ма пе­чур­ки

4 чеш­ни­ња лук

Мас­ли­но­во мас­ло

Сол, црн пи­пер, сув зе­лен­чук

Под­го­то­вка: На прет­ход­но за­гре­а­на та­ва, на мас­ли­но­во мас­ло се пр­жат кро­ми­дот и мор­ко­вот, исеч­ка­ни на сит­ни коц­ки.

По­тоа се до­да­ва сит­но исеч­ка­ни­от лук и кра­тко се пр­жи. Све­жи­те пе­чур­ки уба­ви из­миј­те ги и ис­чи­сте­те ги и до­дај­те ги во сме­са­та. На крај се до­да­ва­ат ле­ќа­та и во­да кол­ку да се пре­крие сме­са­та. Се го­тви 15 ми­ну­ти, па се до­да­ва гра­шо­кот. Сме­са­та се го­тви до­де­ка гра­шо­кот и ле­ќа­та не омек­нат.

На крај су­па­та се пре­фр­ла во блен­дер за да се до­бие ка­ше­ста сме­са. Оваа крем-су­па се сер­ви­ра со пав­ла­ка.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top