Состојки:
1 чаша леќа
200 грама замрзнат грашок
2 моркова
2 кромида
200 грама печурки
4 чешниња лук
Маслиново масло
Сол, црн пипер, сув зеленчук
Подготовка: На претходно загреана тава, на маслиново масло се пржат кромидот и морковот, исечкани на ситни коцки.
Потоа се додава ситно исечканиот лук и кратко се пржи. Свежите печурки убави измијте ги и исчистете ги и додајте ги во смесата. На крај се додаваат леќата и вода колку да се прекрие смесата. Се готви 15 минути, па се додава грашокот. Смесата се готви додека грашокот и леќата не омекнат.
На крај супата се префрла во блендер за да се добие кашеста смеса. Оваа крем-супа се сервира со павлака.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.