Куркумата интензивно се користи во Индија и во Азија и е одличен антиоксиданс. Одлично влијае на цревата, мозокот и на меморијата. Ви предлагаме едноставно рижото со куркума и со тиквички, кое дополнето со сок од портокал или од лимон може да го јадете секој ден.
Состојки:
500 грама ориз
2 тиквички
1 кромид
Лук
Маслиново масло
1 дл суво бело вино
Супа од зеленчук
Босилек, оригано, рузмарин, куркума
Кари
Парче путер
50 грама пармезан
1-2 лажици сок од портокал или од лимон
Свеж босилек, за украсување
Сол, црн пипер
Подготовка:
Стоплете ја супата од зеленчук (само водата) и исчистете ги тиквичките. Едната тиквичка изрендајте ја на крупната страна од рендето, а другата тивкичка исечете ја на тенки парчиња, посолете ги и испржете со маслиново масло.
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и ставете ги во друга тава за да се динстуваат, а во неа претходно сте додале сончогледово и маслиново масло. Потоа додајте ги изренданите тиквички и динстувајте ги додека не испари водата што тиквичките сами ја пуштаат. Додајте го оризот и промешајте кратко, па додајте го и вино. Кога тоа ќе испари, постепено додавајте ја водата од супата од зеленчук. Мешајте постојано. На крај додајте ги солта, црниот пипер и сите останати зачини, па мешајте сѐ додека не се свари оризот, но да не се превари. По желба, може да додадете и сок од портокал. За да биде рижотото кашесто, додајте парче путер и пармезан. Сето тоа добро промешајте го. Сервирајте и украсете со печени тиквички, свеж босилек и изрендана кора од портокал.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.