| четврток, 6 декември 2018 |

Ри­жо­то со кур­ку­ма и со ти­квич­ки

rizoto-s-tikvicama-i-kurkumom-7-001

Кур­ку­ма­та ин­тен­зив­но се ко­ри­сти во Ин­ди­ја и во Ази­ја и е од­ли­чен ан­ти­о­кси­данс. Од­лич­но вли­јае на цре­ва­та, мо­зо­кот и на ме­мо­ри­ја­та. Ви пред­ла­га­ме ед­но­став­но ри­жо­то со кур­ку­ма и со ти­квич­ки, кое до­пол­не­то со сок од пор­то­кал или од ли­мон мо­же да го ја­де­те се­кој ден.

Со­стој­ки:

500 гра­ма ориз

2 ти­квич­ки

1 кро­мид

Лук

Мас­ли­но­во мас­ло

1 дл су­во бе­ло ви­но

Су­па од зе­лен­чук

Бо­си­лек, ори­га­но, руз­ма­рин, кур­ку­ма

Ка­ри

Пар­че пу­тер

50 гра­ма пар­ме­зан

1-2 ла­жи­ци сок од пор­то­кал или од ли­мон

Свеж бо­си­лек, за укра­су­ва­ње

Сол, црн пи­пер

Под­го­то­вка:

Стоп­ле­те ја су­па­та од зе­лен­чук (са­мо во­да­та) и ис­чи­сте­те ги ти­квич­ки­те. Ед­на­та ти­квич­ка изрен­дај­те ја на круп­на­та стра­на од рен­де­то, а дру­га­та ти­вкич­ка исе­че­те ја на тен­ки пар­чи­ња, по­со­ле­те ги и ис­пр­же­те со мас­ли­но­во мас­ло.

Кро­ми­дот и лу­кот сит­но исеч­кај­те ги и ста­ве­те ги во дру­га та­ва за да се дин­сту­ва­ат, а во неа прет­ход­но сте до­да­ле сон­чог­ле­до­во и мас­ли­но­во мас­ло. По­тоа до­дај­те ги изрен­да­ни­те ти­квич­ки и дин­сту­вај­те ги до­де­ка не ис­па­ри во­да­та што ти­квич­ки­те са­ми ја пу­шта­ат. До­дај­те го ори­зот и про­ме­шај­те кра­тко, па до­дај­те го и ви­но. Ко­га тоа ќе ис­па­ри, по­сте­пе­но до­да­вај­те ја во­да­та од су­па­та од зе­лен­чук. Ме­шај­те по­сто­ја­но. На крај до­дај­те ги сол­та, цр­ни­от пи­пер и си­те оста­на­ти за­чи­ни, па ме­шај­те сѐ до­де­ка не се сва­ри ори­зот, но да не се пре­ва­ри. По жел­ба, мо­же да до­да­де­те и сок од пор­то­кал. За да би­де ри­жо­то­то ка­ше­сто, до­дај­те пар­че пу­тер и пар­ме­зан. Се­то тоа до­бро про­ме­шај­те го. Сер­ви­рај­те и укра­се­те со пе­че­ни ти­квич­ки, свеж бо­си­лек и изрен­да­на ко­ра од пор­то­кал.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top