| четврток, 6 декември 2018 |

До­ма­ти пол­не­ти со зе­лен­чук и со ри­ко­та

final-tomato-600

До­ма­ти­те, оми­ле­ни­от ле­тен зе­лен­чук на мно­гу­ми­на, по­тек­ну­ва­ат од Јуж­на Аме­ри­ка и де­нес се ко­ри­стат во мно­гу ја­де­ња во це­ли­от свет. До­ма­ти­те со­др­жат ли­ко­пен, за ко­го е до­ка­жа­но де­ка бла­го­при­јат­но дејс­тву­ва на здрав­је­то на на­ши­те крв­ни кле­тки и во­оп­што на кар­ди­о­ва­ску­лар­ни­от си­стем, а по­себ­но е зна­ча­ен во бор­ба­та и во пре­вен­ци­ја­та од рак и де­мен­ци­ја. Сто гра­ма до­ма­ти со­др­жат са­мо две ка­ло­рии и по­ра­ди тоа до­ма­тот е ед­на од нај­са­ка­ни­те на­мир­ни­ци ко­га ста­ну­ва збор за сла­бе­е­ње.

Со­стој­ки:

6 го­ле­ми до­ма­ти

150 гра­ма леб­ни тро­шки

1 дл мас­ли­но­во мас­ло

1 гла­ви­ца лук

Маг­до­нос

Сол, црн пи­пер

Ри­ко­та

Под­го­то­вка: Отка­ко уба­во ќе ги из­ми­е­те до­ма­ти­те, ис­чи­сте­те ги од вна­треш­но­ста и под­го­тве­те ги за пол­не­ње.

Во сме­са­та за пол­не­ње мо­же да до­да­де­те и ту­на, на при­мер, но ние ви пред­ла­га­ме ве­ге­та­ри­јан­ска ва­ри­јан­та. На де­лот од до­ма­ти­те што го из­ва­ди­вте за да ги под­го­тви­те за пол­не­ње, до­дај­те ги леб­ни­те тро­шки, сит­но исеч­ка­ни­от маг­до­нос, мас­ли­но­во­то мас­ло, сол­та и цр­ни­от пи­пер. Се­то тоа до­бро про­ме­шај­те го и со таа сме­са на­пол­не­те ги до­ма­ти­те. Отка­ко ќе ги на­пол­ни­те до­ма­ти­те, одоз­го­ра до­дај­те ри­ко­та.

Та­ка при­го­тве­ни­те до­ма­ти ста­ве­те ги да се пе­чат око­лу 40 ми­ну­ти.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top