| четврток, 6 декември 2018 |

Тор­тил­ји со пи­ле­шко и со зе­лен­чук

tortilji

Здра­ви и вкус­ни тор­тил­ји? Да, мож­но е и тоа. На­ме­сто сос бо­гат со мас­но­тии, овие ин­те­грал­ни тор­тил­ји се на­пра­ве­ни со сос од пос­но си­ре­ње и од јо­гурт, и од пи­ле­шко кое не е пр­же­но, ту­ку е пе­че­но.

Со­стој­ки:

300 гра­ма пи­ле­шки гра­ди

3 ин­те­грал­ни тор­тил­ји

Ед­на жол­та и ед­на цр­ве­на пи­пер­ка

100 гра­ма ру­ко­ла

2 цр­ве­ни кро­ми­да

3 до­ма­ти

1 кра­ста­ви­ца

1 гла­ви­ца лук

Сол, црн пи­пер, ме­лен црн пи­пер, ку­мин, бо­си­лек, ори­га­но

Пос­но си­ре­ње

Јо­гурт

Под­го­то­вка: Ме­со­то исе­че­то го на по­ма­ли пар­чи­ња и пе­че­то го во вог-та­ва, во ко­ја не тре­ба да до­да­ва­те мас­ло за ја­де­ње. Исто­то на­пра­ве­те го и со зе­лен­чу­кот. Отка­ко ќе го из­ми­е­те и ис­чи­сти­те, исе­че­те го на пар­чи­ња. Зе­лен­чу­кот мо­же да го пе­че­те во теф­лон­ска та­ва или во ке­ра­мич­ка та­ва би­деј­ќи на овие та­ви им е по­треб­но мал­ку мас­ло за ја­де­ње.

Ин­те­грал­ни­те тор­тил­ји на­то­пе­те ги во во­да и ста­ве­те ги во ми­кро­бра­но­ва печ­ка око­лу 30-40 се­кун­ди.

Ко­га ќе би­дат го­то­ви, во нив ста­ве­те ме­со, зе­лен­чук и по­тоа се за­чи­ну­ва по жел­ба. Пред да ги за­ви­тка­те тор­тил­ји­те, пре­лиј­те ги со ви­со­ко­про­те­ин­ски­от сос на­пра­вен од пос­но си­ре­ње и од јо­гурт.

Под­го­то­вка на со­сот: Пос­но­то си­ре­ње раз­ре­де­те го со јо­гур­тот и во не­го до­дај­те сол, црн пи­пер, ме­ле­на цр­ве­на пи­пер­ка, ку­мин, бо­си­лек и ори­га­но.

Со овој сос пре­лиј­те ги тор­тил­ји­те, за­ви­ткај­те ги во рол­на и ужи­вај­те во здра­ви­от и вку­сен оброк.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top