| четврток, 6 декември 2018 |

Те­ле­шко со зе­лен­чук и со пе­чур­ки

stir-fried-vegetables

Те­ле­шко со зе­лен­чук и со пе­чур­ки зго­тве­ни во вок-та­ва е еден од здра­ви­те обро­ци што лес­но се под­го­тву­ва­ат. Ова е вкус­но ја­де­ње во кое ќе ужи­ва­те, а не ви тре­ба мно­гу вре­ме за да го под­го­тви­те. За тие што са­ка­ат да го на­ма­лат вне­су­ва­ње­то јаг­ле­хи­дра­ти, со ова ја­де­ње не мо­ра да го­тват при­лог, ка­ко ориз или ком­пир.

Со­стој­ки:

500 гра­ма те­ле­шко

30 мл мас­ли­но­во мас­ло

Лук

80 гр мор­ков

80 гр цр­ве­на пи­пер­ка

80 гр млад кро­мид

80 гр ти­квич­ки

80 гр бро­ко­ла

80 гр све­жи шам­пи­о­њо­ни

40 мл оцет бал­са­ми­ко

Под­го­то­вка: Те­ле­шко­то ме­со исе­че­те го по дол­жи­на. Во та­ва­та вок си­пе­те мас­ли­но­во мас­ло и при­че­кај­те не­кол­ку ми­ну­ти до­де­ка та­ва­та не се за­грее. Ста­ве­те го ме­со­то во та­ва­та и ме­шај­те кра­тко, до­де­ка не до­бие бо­ја. До­дај­те ги мор­ко­вот, пе­чур­ки­те и лу­кот и за­ед­но ме­шај­те во та­ва­та ед­на ми­ну­та.

По дол­жи­на исе­че­те ги пи­пер­ки­те, ти­квич­ки­те, мла­ди­от кро­мид и по­тоа и тоа до­дај­те го во та­ва­та. На крај, се­то тоа пре­леј­те го со оцет бал­са­ми­ко.

Про­дол­же­те да го­тви­те уште 10-15 ми­ну­ти. По из­бор, ова ја­де­ње пос­лу­же­те го со ин­те­гра­лен ориз.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Поврзани вести

Top