| четврток, 6 декември 2018 |

Бо­сан­ски ло­нец

Во де­ве­де­сет­ти­те го­ди­ни на ми­на­ти­от век ако не­кој спо­ме­не­ше бо­сан­ски ло­нец, пр­ва асо­ци­ја­ци­ја бе­ше вој­на­та во Бос­на и Хер­це­го­ви­на и нап­на­та­та ат­мо­сфе­ра, ко­ја со го­ди­ни вла­де­е­ше та­му.

Одед­наш, ка­ко си­те да го за­бо­ра­ви­ја вкус­но­то ја­де­ње со ме­со и со се­зон­ски зе­лен­чук и спе­ци­фич­ни­от на­чин на под­го­тву­ва­ње. По­ра­но, се­кое оде­ње во Са­ра­е­во, и ру­чек на Баш-чар­ши­ја за­вр­шу­ва­ше со вкус­но­то ја­де­ње, при­го­тве­но од ста­ри мај­сто­ри, го­тва­чи, од кое во чи­ни­и­те на кра­јот не оста­ну­ва­ше ни­што. Бо­сан­ски­от ло­нец се­ко­гаш бе­ше нај­вку­сен во Са­ра­е­во, иа­ко се­кој и до­ма го под­го­тву­ва­ше, по­себ­но на­про­лет, ко­га има уба­во, све­жо, мла­до те­ле­шко и го­вед­ско ме­со.

Bosanski Lonac

Со­стој­ки:

100 гра­ма су­ва сла­ни­на

200 гра­ма мла­до  го­вед­ско ме­со

200 гра­ма те­ле­шко ме­со

Сол, црн пи­пер

0,5 дл бе­ло ви­но

Мас­ло

Ле­тен зе­лен­чук: кро­мид, лук, све­жа зел­ка, кељ, мор­ко­ви, бо­ра­ни­ја, кар­фи­ол, зе­ле­ни пи­пер­ки, мо­дри пат­ли­џа­ни, до­ма­ти – по 100 гра­ма од се­кој вид зе­лен­чук

Маг­до­нос

Под­го­то­вка:

Сла­ни­на­та се се­че на коц­ки и се за­пр­жу­ва во та­ва со мас­ло за го­тве­ње. На за­пр­же­на­та сла­ни­на се пр­жи ме­со­то. Зе­лен­чу­кот се чи­сти, по по­тре­ба се лу­пи и се се­че на по­ма­ли пар­чи­ња. Во го­лем сад (за по­ве­ќе обро­ци) или во по­ма­ли са­до­ви (за по­е­ди­неч­ни обро­ци) се ре­дат ме­со­то и зе­лен­чу­кот. На крај се по­со­лу­ва и се пос­пи­пу­ва со црн-пи­пер и со маг­до­нос. Се на­ле­ва со ви­но и со во­да и се пре­ле­ва со мас­ло. Про­ду­кти­те тре­ба да би­дат по­кри­е­ни со теч­но­ста. По­тоа ло­не­цот со по­кри­ва со хар­ти­ја за пе­че­ње, со алу­ми­ни­ум­ска фо­ли­ја или со јаг­не­шка ко­шул­ка, а оз­го­ра се ста­ва кр­па на­то­пе­на со во­да. Ва­ка при­го­твен, ло­не­цот се ста­ва во сред­но за­гре­а­на рер­на и се ва­ри око­лу два ча­са. До­де­ка се ва­ри, кр­па­та че­сто се мо­кри со во­да за да оста­не хар­ти­ја­та це­ла. Ја­де­ње­то ќе би­де го­то­во ко­га ме­со­то и зе­лен­чу­кот уба­во ќе се сва­рат.

Бо­сан­ски­от ло­нец е ед­на од нај­у­ба­ви­те ја­нии. Се слу­жи со леб.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top