Посен, со компир и со морков, како чорба, со месо – свинско или телешко, може и со мелено месо, грашокот е вкусен во секаква комбинација. Посебно кога е млад, свеж. За среќа, го има преку целата година. Често се користи и како гарнир во јадење, но и како главно јадење. Ние ви предлагаме говедски ролнички со грашок.
Состојки:
600 грама месо од говедски бут
Масло за јадење
2 јајца
2 пиперки (црвена и зелена)
Еден врзоп магдонос
Сол, црн пипер
20 грама брашно
4 домати
4 дл супа
1 лажичка сенф
250 гр исчистен грашок
500 г компири
4 лажици кисела павлака
40 гр путер
Подготовка: тенките шницли од говедски бут се толчат, се посолуваат и се посипуваат со црн пипер. Во средина на истолчената шницла се става свиткан омлет од јајца во кој се додаваат исечканите црвена и зелена пиперка.
Месото и филот се свиткуваат во ролничка, која се заврзува со конец или се закачува со чепкалка. Ролничките се валкаат во брашно и се пржат на масло.
Потоа во садот со пржените ролнички се додаваат сенф и супа и покриени се динстуваат 45 минути. Во посебен сад, во солена вода, се варат компирите и грашокот. Сварени, тие се прелеваат со растопен путер. Доматите се сечкаат на четвртинки и неколку минути се динстуваат во покриен сад.
Ролничките се служат во порцеланска чинија, гарнирани со грашокот, компирите и со доматите, посипани со исечкан магдонос и прелеани со кисела павлака.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.