Не само што има ниско ниво на масти, а високо ниво на влакна,кои го подобруваат варењето и хранливи материи кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол крвта.
После уживања во калоричната храна, потребно е обновување на телото со намирници кои се богати со прехрамбени влакна, кои го подобруваат варењето и го чистат организмот. Свежото овошје и зеленчук заедно со интегралните житарки се наоѓаат на врвот на пожелни состојки за подготовка на здрав оброк.
Една чинија овесна каша е најдобар начин за почеток на денот. Не само што има ниска маслена вредност,а висока содржина на влакна кои го подобруваат варењето и низа од хранливи материи кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол во крвта.
Топлата и вкусна природна каша,засладете ја со парчиња овошје. Повеќето видови на овошје го подобруваат варењето, но надразнатиот желудник од празничните прослави најдобро е да се смири со банана која го стимулира растот на корисните бактерии во цревата. Исто така богата е со калциум кој ги неутрализира негативните последици од претерувањето со алкохолот и калоричната храна.
Во овесната каша додадете и исецкана крушка, богата со природни влакна и антиоксиданси кои го зајакнуваат имунитетот и штитат од сезонските болести.
Рецепт за овесна каша: 80 гр овесни снегулки, 150мл вода, малку сол, пола банана и пола крушка.
Подготовка:
1. Загрејте ја водата. Пред да зоврие водата додадете ги овесните снегулки и постојано мешајте ги,околу 1-2 минути додека да омекнат и да станат кремасти.
2. Додајте сол,помешајте,па тргнете ја кашата од оган. Помешајте ја со парчињата исецкана банана и крушка. По желба може да додадете и малку цимет.
Од надуеноста и грчевите во желудникот ќе ве спаси природен чај од ѓумбир. Овој корен врши детоксикација на организмот, односно го поттикнува исфрлањето на нечистотиите од телото.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.