Секој втор човек над 30 години страда од пролетен замор, што е состојба, но не е болест. Пролетниот замор се манифестира со брзо заморување, недостиг на концентрација, необјаснива потреба од спиење во текот на целиот ден. Луѓето чувствуваат дека им е намалена работната способност. Чувствуваат слабост во мускулите, отоци на глуждовите на стапалата. Најголемо влијание имаат наглите промени на времето, на кои човекот тешко се адаптира. Пролетниот замор обично се јавува кон крајот на зимата, а може да потрае до мај.
Еден од начините за подобрување на состојбата е со исхрана богата со овошје и со зеленчук за да може организмот да ги добие потребните минерали и витамини. Потребно е дополнително количество витамин це.
Пролетниот замор може да биде и последица на дисбаланс на хормоните.
– Во телото на човекот постои дисбаланс. Се шират крвните садови, притисокот паѓа, а хормоните „вријат“, со што хормонот на среќа се намалува. Бидејќи се намалува серотонинот, човек лесно може да западне во депресија – вели д-р Ирена Витановска, специјалист по семејна практика.
Со доаѓањето на пролетта, пациентите често се жалат на пролетен замор. Какви се симптомите? Дали пролетниот замор е болест или состојба?
ВИТАНОВСКА: Пролетен замор е состојба, не е болест. Некои луѓе се посебно чувствителни на пролетта и на промените што доаѓаат со неа. Додека трае зимата, ние како да сме во состојба на хибернација, како да сме во зимски сон. Тогаш телото наталожува повеќе калории бидејќи се јаде помрсна храна. Постои недостиг на витамини, недостиг на физичка активност. И кога ќе дојде пролет, место да се раздвижиме, доаѓа потопло време, ние чувствуваме замор. Главно, секој втор човек има симптоми на пролетен замор. Со доаѓањето на пролетта наеднаш како да сме уморни, како да ни се спие. Оваа сонливост се појавува поради недостиг на витамини, здрава храна и физичка активност. Се појавуваат вртоглавици, продолжен сон, немоќ, лесна депресија. Зошто? Бидејќи има недостиг на хормонот на среќата – серотонин.
Зошто се јавува замор? Дали, можеби, тоа е последица на дисбаланс на хормоните?
ВИТАНОВСКА: Да. Во телото на човекот постои дисбаланс. Се шират крвните садови, притисокот паѓа, а хормоните „вријат“, со што хормонот на среќа се намалува. Бидејќи се намалува серотонинот, човек лесно може да западне во депресија.
Дали пациентите со хронични болести имаат поголем ризик од пролетен замор?
ВИТАНОВСКА: Пролетниот замор посебно ги погодува хроничните пациенти и тие што се анемични. Од пациентите со хронични болести посебно се издвојуваат тие со дијабетес, висок крвен притисок, ревматоиден артритис. Пролетниот замор кај овие пациенти е поизразен и тоа е последица од промена на атмосферскиот притисок.
Дали пролетниот замор се разликува од синдромот на хроничен умор? Кои се разликите?
ВИТАНОВСКА: Постои голема разлика меѓу пролетниот замор и синдромот на хроничен умор. Пролетниот замор е минлив, трае неколку недели, додека телото да се адаптира на пролетта. Хроничниот замор е последица на некоја болест. Ако подолго време трае пролетниот умор, пациентот треба да направи лабораториски испитувања, да посети лекар за да се најдат причините. Кај хроничниот замор, симптомите постојат повеќе од шест месеци и тие упатуваат на некоја болест.
Постојат ли пациенти кај кои е поверојатно дека ќе се јави пролетен замор, односно има ли пациенти што се повеќе склони на него?
ВИТАНОВСКА: Секој втор човек постар од 30 години има пролетен замор. Речиси е невозможно да најдеш некој што не се жали на промените кои се случуваат во пролет и како тие влијаат на телото. Обично спортистите не се жалат на пролетен замор, бидејќи тие се постојано физички активни, и децата што се здрави.
Што би им препорачале на пациентите?
ВИТАНОВСКА: Недоволната физичка активност е една од најважните причини поради кои се јавува пролетниот замор. Професиите денес почесто се поврзани со седење. Затоа е потребно најмалку половина час секој од нас да има физичка активност. Лесна прошетка која ќе трае половина час, надвор, во парк, во шума, е одличен избор. За да се намали заморот или тој да се изгуби, потребна е да се јаде лесна храна. Пазарите се полни со зеленчук и со овошје. Преку оваа храна ќе се внесат повеќе витамини, посебно витамин це преку овошјето. Витаминот це значително ја подобрува состојбата. Исто така, може да се практикуваат и наизменични туширања со млака и со топла вода. Се препорачуваат лесни прошетки, а не нагли физички активности бидејќи телото не може да го следи тоа.
Зошто е честа анемијата во пролет? Како до подобра крвна слика?
ВИТАНОВСКА: Анемијата, односно недостигот на железо во крвта, е честа во пролет поради исхраната. Јас би препорачала јунешко месо, но и џигер, грав, сиот зеленчук, посебно сѐ што е зелено – грашок, спанаќ, зелена салата, коприва. На пазар има сѐ. Треба да се смени начинот на приготвување на храната. Професиите што се поврзани со седење, можеби, најмногу се виновни за состојбата со пролетен замор. По осум часа седење, луѓето немаат волја за ништо.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Фото: Александар Ивановски
(интервјуто е објавено во 239. број на неделник Република кој излезе во печат на 31.3.2017)
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.