Традиционални оброци по сечиј вкус. Комбинација од турски и медитерански карактеристики, балканската кујна е позната по различните јадења и се разбира, нивниот квалитет. Месо, зеленчук, пити, салати, слатки. Ова се само неколку од јадењата кои често ги консумираме на овие простори, а им се допаѓаат и на туристите.
1. Ајвар
Препознатливиот ајвар е едно од највкусните јадења на Балканот. Уште се нарекува и „македонски кавијар“, а одлично оди со топло лепче и бело сирење. Се подготвува од црвени пиперки, кои се печат и лупат, а потоа се мелат и готват со зејтин и сол. Теглите ајвар се дел од речиси секое семејство во Македонија, а и другите земји од Балканот.
2. Полнети пиперки
Znam da sam dosadna i slobodno me hajdujte #punjenepaprike ili #polnetipiperki
A photo posted by Ana Surdilovic-Nikolovski (@anasurdilovicnikolovski) on
Пиперки полнети со месо, ориз и зачини, печени во рерна. Превкусно јадење.
3. Бурек
Најмногу се јаде во земјите кои биле под влијание на Отоманската Империја. Вкусна пита со сирење, месо или зеленчук. Најмногу се консумира со јогурт.
4. Тавче-гравче
A photo posted by Elena Karasaeva (@helenka_design) on
Национално македонско јадење кое го има речиси во сите ресторани во земјата. Квалитетното тетовско гравче, сушени црвени пиперки, зачини – рецепт за превкусен оброк.
5. Ќебапи
Ќебапите се подготвуваат од мелено месо, кромид и зачини, а се печат на скара. Обично се служат со лебче и кромид.
6. Палачинки
Hungry. I can definitely eat a horse right now. #palacinki #makan #autumn #dietwho
A photo posted by Bell (@nnabilarsl) on
Многу слични со француските палачинки, но на Балканот се јадат полнети со различни вкусови. Најомилени се палачинките со крем.
7. Пастрмајлија
Традиционална македонска елипсовидна пита прекриена со парчиња месо. Во Штип, дури има и фестивал за пастрмајлии наречен „Пастрмајлијада“.
8. Мусака
A photo posted by Maria (@sho3girl) on
Ред месо, ред компири и зачини. Ова јадење во слоеви обично на крајот од печењето се прелива со матени јајца.
9. Турлитава
Комбинација од неколку видови месо и зеленчуци. Тава во која изобилуваат различни вкусови, а посебност му дава и традиционалниот сад во кој се пече.
10. Селско месо
A photo posted by Petrov Blaze (@blazedk17) on
Стар рецепт во кој комбинацијата на месо, печурки, кромид, домат дава уникатен вкус и се пренесува од генерација на генерација.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.