| четврток, 6 декември 2018 |

Бурек, ајвар, ќебапи: Што е вкусно на Балканот

balkanska hrana

Традиционални оброци по сечиј вкус. Комбинација од турски и медитерански карактеристики, балканската кујна е позната по различните јадења и се разбира, нивниот квалитет. Месо, зеленчук, пити, салати, слатки. Ова се само неколку од јадењата кои често ги консумираме на овие простори, а им се допаѓаат и на туристите.

1. Ајвар

Препознатливиот ајвар е едно од највкусните јадења на Балканот. Уште се нарекува и „македонски кавијар“, а одлично оди со топло лепче и бело сирење. Се подготвува од црвени пиперки, кои се печат и лупат, а потоа се мелат и готват со зејтин и сол. Теглите ајвар се дел од речиси секое семејство во Македонија, а и другите земји од Балканот.

2. Полнети пиперки

Znam da sam dosadna i slobodno me hajdujte #punjenepaprike ili #polnetipiperki

A photo posted by Ana Surdilovic-Nikolovski (@anasurdilovicnikolovski) on

Пиперки полнети со месо, ориз и зачини, печени во рерна. Превкусно јадење.

3. Бурек

Burek is ready #burek #bureksomeso #filopastry #mincemeat #macedonianfood #macedoniantradition #macedoniancuisine

A photo posted by Global Kitchen (@kitchenglobal) on

Најмногу се јаде во земјите кои биле под влијание на Отоманската Империја. Вкусна пита со сирење, месо или зеленчук. Најмногу се консумира со јогурт.

4. Тавче-гравче

Национално македонско јадење кое го има речиси во сите ресторани во земјата. Квалитетното тетовско гравче, сушени црвени пиперки, зачини – рецепт за превкусен оброк.

5. Ќебапи


Ќебапите се подготвуваат од мелено месо, кромид и зачини, а се печат на скара. Обично се служат со лебче и кромид.

6. Палачинки

Hungry. I can definitely eat a horse right now. #palacinki #makan #autumn #dietwho

A photo posted by Bell (@nnabilarsl) on

Многу слични со француските палачинки, но на Балканот се јадат полнети со различни вкусови. Најомилени се палачинките со крем.

7. Пастрмајлија

Кога Штип части 🙂 #pastrmajlija #foodporn

A photo posted by Darko (@dare_sk) on

Традиционална македонска елипсовидна пита прекриена со парчиња месо. Во Штип, дури има и фестивал за пастрмајлии наречен „Пастрмајлијада“.

8. Мусака

Ред месо, ред компири и зачини. Ова јадење во слоеви обично на крајот од печењето се прелива со матени јајца.

9. Турлитава

#turlitava by @mpizevska

A photo posted by Aleksandar Vasilevski (@althebig) on


Комбинација од неколку видови месо и зеленчуци. Тава во која изобилуваат различни вкусови, а посебност му дава и традиционалниот сад во кој се пече.

10. Селско месо

#selskomeso

A photo posted by Petrov Blaze (@blazedk17) on


Стар рецепт во кој комбинацијата на месо, печурки, кромид, домат дава уникатен вкус и се пренесува од генерација на генерација.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top