Ниските температури и работата на отворено натера многу пазарџии да не се појавуваат на своите тезги, особено во деновите на екстремно ниски температури.
Но, откако студот малку попушти, некои од нив се вратија да го надоместат изгубеното. А, тоа, резултираше со зголемени цени на зеленчукот и овошјето. Така, цвеклото кое чинеше 20 денари сега се продава за 30 денари, морковот од 30 сега е 40 денари за килограм, дајконот наместо 20 се продава дури за 50 денари, а целерот од 30 сега чини 100 денари за килограм.
Пазарџиите велат дека поради ниските температури финансиските загуби им се големи, а месечната давачка за тезга мора да ја платат независно колку пати ја отвориле. Закупот за ваков продажен простор е различен на сите пазари и изнесува од 2.820 денари на пазарот во Шуто Оризари до 7.000 денари на Зелен пазар.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.